Iran: Więzienie dla Ismaeila Maghrebinejada za miłość do Jezusa

Irański chrześcijanin, nawrócony z islamu Ismaeil Maghrebinejad, stracił apelację od dwóch pozostałych wyroków pozbawienia wolności wydanych mu na początku tego roku.

Ismaeil, który ma 65 lat i jest oficjalnym członkiem Kościoła anglikańskiego, początkowo otrzymał trzy wyroki, w sumie sześć lat więzienia.

Ismaeil został poinformowany w niedzielę, że pierwszy wyrok – trzy lata więzienia za „obrazę świętych” – został uchylony w wyniku apelacji . Ale wczoraj powiedziano mu, że dwa pozostałe wyroki – za „propagandę przeciwko państwu” i „członkostwo w grupie wrogiej reżimowi” – zostały utrzymane.

Jedyną zmianą w wyroku, wydanym przez sędziego Jamshida Kashkouli w 17. wydziale sądu apelacyjnego w Shiraz, było obniżenie wymiaru kary za domniemane przestępstwo „propagandy przeciwko państwu”, w uznaniu niedawnej zmiany prawa tak, że maksymalny okres więzienia, jaki można wydać, wynosi obecnie siedem miesięcy i 31 dni.

Jednak w rzeczywistości ta redukcja prawdopodobnie będzie miała niewielki wpływ na Ismaeil, ponieważ w sprawach Sądu Rewolucyjnego, w których jest więcej niż jeden wyrok, oskarżony jest zwykle upoważniony do odbycia tylko dłuższego wyroku – w tym przypadku dwuletniego wyroku za „ przynależność do wrogiej grupy ”.

Mansour Borji z Artykułu 18 skomentował po początkowym wyroku Ismaeila, że ​​biorąc pod uwagę fakt, że jest on członkiem Kościoła anglikańskiego, ten szczególny zarzut pokazuje, że „takie ogólne etykietowanie jest niedokładnie stosowane wobec każdego chrześcijanina aresztowanego za działalność religijną, ponieważ sądy rewolucyjne próbują usprawiedliwić ich naruszenia wolności religijnej ”.

„Jedną z moich obaw i mojej rodziny jest to, że jeśli te wyroki zostaną wykonane, a mój ojciec zostanie uwięziony, biorąc pod uwagę jego wiek i kondycję fizyczną, przede wszystkim to, co się z nim stanie, a także jakie będą konsekwencje dla mojego brata, dla którego mój ojciec jest jego jedynym wsparciem – powiedziała.

Mahsa dodała, że ​​była „zszokowana” wyrokami w pierwszej instancji, „ponieważ mój ojciec naprawdę nic nie zrobił – nie zrobił nic nielegalnego ani nie popełnił przestępstwa. Jest tylko chrześcijaninem, który żyje swoją wiarą, więc spodziewaliśmy się, że jego niewinność będzie tak oczywista, że ​​sędzia go uniewinni ”.

Odpowiadając na konkretne zarzuty przeciwko niemu, Mahsa dodał: „Mój ojciec ma 65 lat, więc ma za sobą prawie całe życie i przez te wszystkie lata, kiedy go znałam jako jego córka, nigdy nie widziałam, żeby cokolwiek robił sprzeciwiając się reżimowi. Zawsze szanował różne religie, zawsze szanował prawo i nigdy nie zrobił nic przeciwko reżimowi ani nigdy nie był członkiem żadnej grupy, która była przeciwko reżimowi, więc byłam naprawdę zaskoczona. Co to za polityka lub prawo, które skazuje kogoś takiego jak mój ojciec na karę więzienia za nic więcej niż bycie chrześcijaninem? ”

Ponieważ jego apelacja nie powiodła się, Ismaeil może teraz spodziewać się wezwania do odbycia kary każdego dnia. Jego jedyną nadzieją jest dalszy proces.

źródło: articleeighteen.com