Iran: Sąd Apelacyjny zmniejsza wyrok pastora Yousef’a Nadarkhani do 6 lat więzienia

Fundacja “FILEO” dziękuje wszystkim którzy za pośrednictwem naszej strony internetowej przyłączyli się do akcji #FreeNadarkhani podpisując petycję wzywającą władze Iranu do uwolnienia pastora Yousef ‘a Nadarkhani.

Nasz wspólny głos ma znaczenie.

23.06.2020 Iran (International Christian Concern)

Trzech z czterech irańskich chrześcijan, którzy oczekiwali na apelację, w końcu otrzymało wyroki. Pastor Yousef Nadarkhani i Deacon Saheb Fadaie zostali skazani na sześć lat, a Mohammadreza Omidi na dwa lata.

Wszystkie wyroki zostały zmniejszone z dziesięciu lat pozbawienia wolności.

Yasser Mossayebzadeh wciąż czeka na werdykt.

Czterej chrześcijanie zostali początkowo aresztowani w 2016 r. za „działanie przeciwko bezpieczeństwu narodowemu” i rzekome „promowanie chrześcijaństwa syjonistycznego”.

Chociaż udało  się zmniejszyć lata pozbawienia wolności, zarzuty powinny były zostać całkowicie oddalone.

Chrześcijanie irańscy często spotykają się z dyskryminacją i prześladowaniem ze strony systemu sądowego. Pomimo konstytucyjnego i międzynarodowego zobowiązania Iranu do ochrony swoich obywateli, niezależnie od przynależności religijnej, sądownictwo nieustannie wymierza Chrześcijanom kary za praktykowanie ich wiary.

Iran niedawno uchwalił przepisy, które jeszcze bardziej ułatwią władzom aresztowanie Chrześcijan za praktykowanie ich wiary. Islam szyicki jest oficjalną religią Iranu.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski