Iran: Gwardia Rewolucyjna Iranu aresztowała 12 Chrześcijan

Co najmniej 12 chrześcijan zostało aresztowanych przez agentów wywiadu należących do Gwardii Rewolucyjnej Iranu podczas skoordynowanej operacji w trzech miastach.

Aresztowania miały miejsce we wtorek wieczorem i środę rano w Teheranie, jego siostrzanym mieście Karaj i Malayer, 400 km na południowy zachód od Teheranu.

Dziesiątki kolejnych chrześcijan otrzymało dane kontaktowe i poinformowano, że wkrótce zostaną wezwani na przesłuchanie.

Pierwsze aresztowania miały miejsce we wtorek wieczorem około godziny 20 w dzielnicy Yaftabad w zachodnim Teheranie.

Dziesięciu agentów wywiadu – ośmiu mężczyzn i dwie kobiety – napadło na dom niedawno nawróconego chrześcijanina, w którym zgromadziło się około 30 chrześcijan.

Agenci, którzy byli uzbrojeni i nosili maski, podobno byli uprzejmi, filmując nalot i oddzielając mężczyzn od kobiet, ale później wyłączyli kamery i surowo potraktowali chrześcijan.

Wszyscy obecni zostali zabrani na parking budynku, gdzie czekała furgonetka z zaciemnionymi oknami, a także kilka samochodów. Wydawało się, że wszystkie samochody należące do lokalnych mieszkańców zostały przeniesione, aby zrobić miejsce dla samochodów agentów i aby garaż stał się quasi pokojem przesłuchań.

Następnie agenci zaczęli czytać listę nazwisk zapisanych w nakazie aresztowania.

Sześciu obecnych, których nazwiska zostały odczytane – armeńsko-irański chrześcijanin Joseph Shahbazian oraz pięciu chrześcijańskich konwertytów o imieniu Reza, Salar, Sonya i starsze siostry Mina i Maryam – były zakute w kajdanki, z zawiązanymi oczami.

Pozostałe osoby, których nazwiska nie zostały odczytane – wielu z nich niedawno nawróciło się – skonfiskowano telefony komórkowe i nakazano im wypełnienie formularzy zawierających informacje o innej metodzie, za pomocą której można się z nimi skontaktować, i nakazano im nie podejmować dalszych działań telefonicznych przez co najmniej 72 godziny.

Nakazano im również zanotować, że żadna ich własność nie została skonfiskowana, nawet po konfiskacie ich telefonów komórkowych i pomimo protestów.

Następnie agenci odwieźli sześciu aresztowanych chrześcijan, a także niektórych tych, których nazwisk nie było na liście, do ich domów w Teheranie i Karaju, aby przeprowadzić przeszukanie ich nieruchomości, szczególnie w poszukiwaniu Biblii, innej literatury chrześcijańskiej i urządzeń komunikacyjnych.

Według doniesień świadków, niektórzy chrześcijanie zostali pobici, a także niektórzy z ich niechrześcijańskich członków rodziny.

Później agenci udali się do domów trzech chrześcijańskich konwertytów, których imiona zostały odczytane, ale nie byli obecni – dwóch mężczyzn o imieniu Farhad i inny o imieniu Arash – i aresztowali ich.

Skoordynowana operacja

Tymczasem tej samej nocy w mieście Malayer wezwano trzech chrześcijańskich konwertytów i kazano im zgłosić się do biura wywiadowczego Gwardii Rewolucyjnej następnego dnia na przesłuchanie.

Trzej chrześcijanie – o imieniu Sohrab, Ebrahim i Yasser – zostali aresztowani następnego dnia rano.

Następnie zostali zatrzymani, ale zwolnieni po wysłaniu kaucji w wysokości 30 milionów tomansów (około 1500 USD) każdy.

Wszystko, co wiadomo o losach innych aresztowanych chrześcijan, to fakt, że dwóm z nich ustalono kaucję na 50 milionów tomansów (około 2500 dolarów).

Uważa się, że naloty były koordynowane z pomocą informatora, który infiltrował grupę w ciągu ostatnich kilku miesięcy i zyskał ich zaufanie.

Mówi się, że ta osoba towarzyszyła agentom wywiadu podczas nalotu na kościół domowy w Teheranie, a nawet stanęła obok sędziego, gdy później odczytał żądania kaucji.

źródło: articleeighteen.com