Iran: Aresztowano dwunastu Chrześcijan, skonfiskowano telefony, Biblie i literaturę chrześcijańską

07.06.2020 Iran (International Christian Concern)

W ostatnim tygodniu czerwca co najmniej dwunastu Chrześcijan zostało aresztowanych przez Straż Rewolucyjną Iranu.

Aresztowania te miały miejsce w miastach Teheran, Karaj i Malayer. Władze uzyskały również dane kontaktowe dla kilkudziesięciu innych osób, twierdząc, że zostaną wkrótce wezwane na przesłuchanie.

Najazdy były rzekomo koordynowane przez informatora.

W kościele domowym w Teheranie aresztowano jednego ormiańskiego chrześcijanina i pięciu nawróconych. Pozostałym 24 chrześcijanom, którzy byli obecni, ale nie zostali aresztowani, skonfiskowano telefony komórkowe.

Kolejnych trzech nawróconych aresztowano także w regionie Teheran-Karaj, a następnie kolejnych trzech w Malayer. Ostatnie trzy zostały zwolnione za kaucją w wysokości 30 milionów tomansów (1500 USD).

Nie ujawniono jeszcze informacji o losach pozostałych dziewięciu Chrześcijan, poza tym, że dwóm z nich ustalono kaucję za 50 milionów tomansów (2500 $). Chociaż nie podano wprost przyczyny aresztowania, w domach Chrześcijan znaleziono Biblię, literaturę chrześcijańską i urządzenia komunikacyjne. Często zdarza się, że irańscy Chrześcijanie są aresztowani za wiarę, mimo że Iran nigdy nie aresztował obywateli za ich przekonania.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.