Iran: 5 lat więzienia dla czterech Chrześcijan za pomoc w prowadzeniu Nabożeństw.

03.06.2020 Iran (International Christian Concern)

W ubiegły czwartek czterech irańskich chrześcijańskich konwertytów zostało wezwanych do rozpoczęcia pięcioletniego więzienia. Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour, Kamal Naamanian i Mohammed Vafadar zostali wcześniej skazani za „działanie przeciwko bezpieczeństwu narodowemu” realizując wiodącą działalność w kościołach domowych. Powiedziano im, że zostaną osadzeni w więzieniu Evin w Teheranie.

Tych czterech mężczyzn zostało skazanych w październiku 2019 r. Wraz z pięcioma innymi, którzy już rozpoczęli swoje wyroki. Po tym, jak pięciu z nich poprosiło o skorzystanie z usług własnego adwokata, sędzia Mohammed Moghisheh zażądał ich obrony od wybranego przez sąd prawnika i dziesięciokrotnie zwiększył wysokość kaucji. Każdy z nich pomagał w prowadzeniu nabożeństw pod nieobecność pastora Yousefa Nadarkhaniego, z którym obecnie przebywają w tym samym więzieniu.

Takie przypadki posiadają mianownik wspólny dla irańskich Chrześcijan nawróconych z Islamu. Sędzia Moghisheh znany jest z ciągłego surowego traktowania więźniów sumienia, takich jak ci Chrześcijanie. Jest to odzwierciedleniem złego traktowania chrześcijan – regularnie od irańskiego systemu sądowego.

Sędzia otrzymał sankcje Global Magnitsky z powodu jego niewłaściwego postępowania i braku ochrony praw człowieka.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.