Irak: Tureckie naloty ponownie przesiedlają irackich chrześcijan!

22.06.2020 Irak

W weekend tureckie siły powietrzne kontynuowały bombardowanie NW Irak, wysiedlając wielu i zabijając nawet pięciu cywilów.

Turcja twierdzi, że niektórzy członkowie Kurdyjskiej Partii Robotniczej (PKK) mają siedzibę w tym obszarze i że byli celem. Jednak w niektórych dotkniętych wioskach mieszkają również wspólnoty chrześcijańskie.

Setki rodzin Chrześcijańskich, które uciekły z Mosulu i Równin Niniwy podczas ataków ISIS w 2014 r., obecnie mieszkają w Zakho, jednym z obszarów atakowanych przez Turcję.

Wielu z tych Chrześcijan zostało ponownie przesiedlonych. Chaldejski patriarcha Sako, urodzony w Zakho, wyraził zaniepokojenie atakiem Erdogana na ziemię iracką, zauważając, że Irak nie może teraz stawić czoła wojnie z Turcją. Bagdad wezwał Erdogana do zakończenia ataków, ale Erdogan nalega, aby walczyli z PKK gdziekolwiek się znajdują.

Asyryjskie Obserwatorium Praw Człowieka wypowiedziało się przeciwko atakom, wzywając do ochrony tych irackich cywilów i potępiając nieodpowiedzialne działania Turcji.

Te naloty potwierdzają wykładniczy wzrost aktywizmu geopolityczno-wojskowego Turcji i powinny wzbudzić niepokój społeczności międzynarodowej.

Pomoc International Christian Concern obejmowała naprawę chrześcijańskich domów będących celem poprzednich nalotów, ale na zmiany trzeba wpływać na znacznie większym poziomie.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski