06.05.2020 Irak (Informacja prasowa)

We wtorek w okręgu Hamdaniyah w prowincji Niniwy wybuchły podejrzane pożary. Według wczesnych szacunków pożary pochłonęły ponad 240 akrów gruntów rolnych i pastwisk. Dochodzenie jest w toku. Pożary te miały miejsce na obszarze przeważnie chrześcijańskim i mają wpływ na źródła utrzymania tych, którzy próbują odbudować swoje życie po wysiedleniu przez Państwo Islamskie (ISIS).

To nie jest pierwszy przypadek pożarów upraw w Niniwie. Wielu mieszkańców jest przekonanych o udziale ISIS lub PMF (Popular Mobilization Forces) w podpaleniach upraw, wspieranych przez milicję  Iranu , która kontroluje terytorium. PMF jest także silnym zwolennikiem Szabaka, mniejszości etnicznej, która również cierpiała prześladowania w ramach ISIS, ale wyszła z ludobójstwa w silnej pozycji. Często między Szabakiem a chrześcijanami występują napięcia, zwłaszcza, że ​​Szabak przeniósł się na obszary chrześcijańskie.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.