Irak: Odrodzenie ISIS zagraża chrześcijanom

05/27/2020 Irak – Od początku Ramadanu w zeszłym miesiącu Państwo Islamskie (ISIS) twierdzi, że jest odpowiedzialne za ponad 260 ataków w Iraku, które doprowadziły do ​​śmierci lub obrażeń 426 osób. W ciągu ostatnich kilku tygodni wzrosły również ataki w Syrii i Egipcie. Narastają obawy, że uśpione komórki dżihadystów postrzegają pandemię koronawirusa jako okazję do osłabienia innych, wykorzystując zakłócenia, które choroba już spowodowała.

Ataki w Iraku odbywają się przede wszystkim wzdłuż granic gubernatorstw, niekoniecznie w Niniwie, gdzie większość chrześcijan mieszkała przed ich wysiedleniem. Jednak wzrost liczby ataków wciąż wywołuje strach wśród chrześcijan. Próbują odbudować swoje życie po wysiedleniu przez ISIS.

Mówiąc szerzej, chrześcijanie na Bliskim Wschodzie wciąż stają w obliczu poważnego zagrożenia, żyjąc swoją wiarą. Odrodzenie ataków ISIS oznacza mniej wolności i więcej strachu dla tych, którzy idą za Chrystusem. Zwłaszcza wśród dewastacji koronawirusa wielu chrześcijan codziennie doświadcza trudnych, a czasem zagrażających życiu okoliczności.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.