Irak: Nawróceni do Jezusa muzułmanie w cieniu ISIS – historia Ahmeda i jego rodziny

26.06.2020 Waszyngton  (International Christian Concern)

Dziś, mimo że zagrożenie ze strony ISIS zostało w większości wyeliminowane, Chrześcijanie w Iraku wciąż żyją w niebezpieczeństwie wśród muzułmańskich rodzin i sąsiadów.

Ahmed i jego rodzina byli w bezpośrednim niebezpieczeństwie, gdy ISIS zaatakowało ich ojczyznę. International Christian Concern był w stanie przenieść ich do bezpieczniejszego środowiska, w którym mogą otwarcie wielbić Boga żyjąc wśród innych wierzących bez obawy przed śmiercią.

Inwazja

ISIS zaatakował Mosul w Iraku w 2014 r. Wypędzili 35 000 chrześcijan, którzy uciekali w nocy. W następstwie muzułmańscy najeźdźcy zetknęli się z setkami tysięcy Biblii i chrześcijańskich książek, a Słowo Boże nigdy nie powraca puste!

Nikt nie wie, ile MBB (muzułmanów nawróconych do Jezusa) znajduje się w Mosulu, ale oni tam są, żyją w tajemnicy wśród ruin przeszłości, mając nadzieję na przyszłość.

Pozostawione artefakty chrześcijaństwa, brutalność ISIS i wstyd niektórych bojowników ISIS są nawozem, który spowodował rozkwit Ewangelii w sercach wielu muzułmanów.

Ahmed jest starszym samotnym rodzicem z dwójką młodych chłopców, którzy przeżyli najgorsze ataki ISIS w Mosulu. Jako niewykształcony człowiek miał zawsze ograniczone możliwości pracy. Podawał herbatę dla gości w lokalnym hotelu – nie zdając sobie sprawy, że najgorsi goście Mosula byli u drzwi.

Kiedy ISIS wkroczyło do Mosulu, wszystko się zmieniło. Przemoc zaszokowała Ahmeda.

„[Widziałem] ludzi wyrzucanych z wieży przez ISIS; Widziałem wiele rzezi – przypomniał sobie. „Ale to, co mnie zaszokowało, to to, kiedy ISIS zabiła młodego mężczyznę, który przeklął Mahometa, ale uwolniły innego, który przeklął Boga. W tym momencie zacząłem myśleć i zadawać pytanie: czy Mahomet jest większy czy większy od samego Boga?”

Przemoc i zamęt wprawiły Ahmeda w stan dezorientacji, gdy próbował zrozumieć, co widzi.

Cała przemoc, nienawiść i zniszczenie miały miejsce w imię Islamu. Jego światopogląd rozpadał się wokół niego i nie wiedział, gdzie się zwrócić.

Pewnego dnia Ahmed minął słynny Kościół Zegarowy w Mosulu. Bojownicy próbowali go zniszczyć, ale w ruinach leżała Biblia. Nieważne, czy zostało zapomniane, czy przeoczone. Ahmed przyniósł ją do domu. Dzięki tej prostej czynności Ahmed żył pod potencjalnym wyrokiem śmierci dla siebie i swoich chłopców.

Ahmed zaczął studiować Biblię i słuchać chrześcijańskiej audycji. To było bardzo niebezpieczne. Ahmed i jego chłopcy przeszli na chrześcijaństwo, ale nikt nigdy nie mógł o tym wiedzieć i ukryli swoją wiarę.

Gdyby się dowiedzieli, ISIS szybko i publicznie zamordowałby ich jako odstępców.

Kościół w ukryciu

W końcu przyszło wyzwolenie dla miasta jako całości – ale nie dla ukrytych MBB Mosulu. Gdy ISIS odeszło z miasta, Ahmed miał nadzieję, że jego dalsza rodzina w końcu dowie się o jego nawróceniu. Odważnie powiedział swojej matce, ale został surowo odrzucony.

„Jest stara, a ja chciałem [zobaczyć] ją uratowaną” – wyjaśnił Ahmed. „W ten sposób moja rodzina odkryła moje nawrócenie. Zostałem w domu przez prawie rok, zanim wyrzucili mnie i moich synów po północy zimą. Padało mocno. ”

Ahmed i jego chłopcy uciekli do obozu dla przesiedleńców, ale to było jak powrót do rąk ISIS.

Wysoki drut kolczasty uwięził ludzi w obozie, gdzie nie można było odróżnić ISIS od niewinnych. Dźwięk płynął z łatwością między namiotami z materiału, a rozmowy, które usłyszał, wyraźnie wskazywały, że nadal są w niebezpieczeństwie.

Najcenniejsza misja

Właśnie wtedy International Christian Concern odebrał wiadomość.

Ahmed potajemnie powiedział pracownikowi pomocy, że jest chrześcijaninem i znajduje się w niebezpieczeństwie. Pracownik pomocy widział wiarę Ahmeda, wiedział, że jest szczera i poprosił International Christian Concern o pomoc.

„Uważam, że ta praca jest najcenniejsza”, powiedział członek zespołu ICC. Tak wielu chrześcijan opuściło Irak, pomoc nowym nawróconym w bezpiecznym życiu w ich ojczyźnie jest niezwykle ważna dla przyszłości Kościoła. Po dokładnym zweryfikowaniu historii Ahmeda przenieśliśmy rodzinę w bezpieczne miejsce. Po raz pierwszy zostali otwarcie otoczeni przez innych Chrześcijan. Dzisiaj Ahmed żyje publicznie jako Chrześcijanin, nie obawiając się ISIS. Życie jest wciąż ciężkie, ale chętnie stosuje się do niego ewangelicznie.

Historia Ahmeda pokazuje, jak trwa prawdziwa nadzieja w Bogu.Nawróceni w Iraku są ukrytymi postaciami, ale powoli wychodzą z cienia. Jak powiedział jeden z lokalnych pastorów: „Czuję, że monitoruję sytuację i spotykam każdego nawróconego każdego dnia. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych pięciu lub dziesięciu lat możemy zobaczyć kościół nawróconych ”.

źródło: ICC Waszyngton

Tłumaczenie – Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski