Sześć lat temu Leila Taalo została porwana przez ISIS wraz z całą rodziną. Są to jazydzi, starożytni ludzie, którzy zostali brutalnie uciskani przez ISIS, gdy grupa terrorystyczna zalała ich obszar w północnym Iraku w 2014 roku.

Po schwytaniu z domu w Sinjar jej rodzina została przymusowo nawrócona na Islam. To pozwoliło jej rodzinie przez pewien czas żyć jako obywatele drugiej kategorii, pracując dla Państwa Islamskiego głównie jako pasterze, wraz z innymi społecznościami jazydzkimi, którzy zostali tam przeniesieni.

Ale po ucieczce niektórych jazydów bojownicy zgromadzili wszystkich mężczyzn i zabrali ich, by nigdy więcej ich nie zobaczyć.

Wielu zostało zabitych i zrzuconych do zapadliska, gdzie ich kości wciąż można zobaczyć wybielające na słońcu.

„Wiedzieliśmy, że zabiorą nas z tego domu. Martwiliśmy się o telefony komórkowe, że dowiedzą się, że mamy telefony komórkowe” – powiedział Taalo. „Więc razem z żoną mojego brata wzięliśmy dwa telefony komórkowe i zakopaliśmy je. Ukryliśmy je w ziemi, a także papierosy”.

Bez męża, który mógłby ją chronić, Taalo i jej dwoje dzieci sprzedawano jako niewolników. Ona i inne jazydzkie kobiety były sprzedawane jak zwierzęta gospodarskie i wielokrotnie gwałcone przez każdego nowego właściciela.

Dwa razy zaszła w ciążę, ale pewien Saudyjczyk zmusił ją do przerwania dzieci, mimo że było to zabronione przez ISIS.

Miasto Sinjar zostało wyzwolone przez siły kurdyjskie Peszmergi pod koniec 2015 roku. Kilka dni później Chuck Holton, autor wiadomości CBN, zwiedził puste miasto.

„Wiesz, jeśli kiedykolwiek słyszałeś o mieście Stalingrad podczas II wojny światowej, to właśnie tak to wygląda” – powiedział Holton. „Wszystko po prostu się zawaliło, zostało zniszczone. To tylko zniszczone miasto. To po prostu pokazuje, że ISIS przychodzi tylko po to, by zabijać, kraść i niszczyć”.

Dr Anne Speckhard, dyrektor International Study for Violent Extremism, przeprowadziła wywiady z dziesiątkami kobiet Yazidi i ich rodzin.

„Jedna rodzina Yazidi, z którą rozmawiałam, krok po kroku odkupywała córki od ISIS. I mówi ci, że dzieje się coś zepsutego i okropnego, że ISIS jest w stanie nadal działać. ISIS traktowało te kobiety jako podludzi, chciało je tylko gwałcić i traktować jak niewolników – wyjaśnił Speckhard.

Wreszcie, po tym, jak została wykorzystana przez co najmniej siedmiu różnych mężczyzn, rodzina Taalo była w stanie zapewnić jej zwolnienie, płacąc okup w wysokości ponad 19 000 $.

Niedawno zabrała dziennikarzy, aby zobaczyć, gdzie miała miejsce ta ciężka próba.

„Wszystkie te domy były pełne rodzin jazydzkich. Mieszkali tutaj” – powiedziała.

Systematyczne znęcanie się nad kobietami trwa w wielu miejscach, ale tylko w ramach ISIS otrzymano uzasadnienie teologiczne, a wiele kobiet musi jeszcze zostać uwolnionych. Według władz kurdyjskich co najmniej 2900 jazydów nie zostało jeszcze zwróconych do swoich rodzin, w tym ponad 1300 kobiet i dziewcząt.

„Kiedy tu byłam, nigdy nie myślałam, że pewnego dnia będę wolna. Teraz jestem tutaj i jestem wolna, dzięki Bogu. Ale nigdy nie zapomnę cierpienia, które nam spowodowali”, powiedziała Taalo.

Ale dla Leili i tych, którzy wciąż czekają, zamknięcie nie nastąpi, dopóki każda dziewczyna Yazidi nie wróci do domu.

źródło: cbn.news

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”