Irak: Dziś mija sześć lat od kiedy Państwo Islamskie (ISIS) zdobyło irackie miasto Mosul.

10/06/2020 Irak (International Christian Concern)

Miasto jest stolicą gubernatorstwa Niniwy, która tradycyjnie jest domem dla większości chrześcijańskiej populacji Iraku. Tysiące chrześcijan uciekło do Erbilu w Iraku w regionie Kurdystanu. Nawet po ogłoszonej klęsce wojskowej ISIS w 2017 r. Większość chrześcijan nadal pozostaje wysiedlona.

Zajęcie Mosulu przez ISIS pozostawiło głębokie blizny na społeczności chrześcijańskiej, która poczuła się zdradzona przez swoich sąsiadów, gdy okazało się, że ekstremiści mogli popełnić ludobójstwo na mniejszościach religijnych. Podczas gdy chrześcijanie w większości powrócili do sąsiedniego Qeraqosh, inne miasta, takie jak Mosul, pozostają opuszczone przez swoją dawną populację chrześcijańską.

W ciągu ostatnich kilku lat przywódcy religijni i rządowi pracowali nad odbudową obszarów zniszczonych przez ISIS. Historyczne miejsca kultu są naprawiane, a infrastruktura jest odbudowywana. Chrześcijańscy przywódcy mają nadzieję, że zachęci to wysiedloną społeczność do powrotu. Ale proces gojenia się z ran zadanych poprzez ogrom ludobójstwa jest długi i kluczowe jest przywrócenie zaufania społeczności.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.