06.01.2020 Waszyngton  (International Christian Concern)

Nishwan i jego rodzina mieszkali w tętniącym życiem mieście Mosul w Iraku. Nishwan pracował w warsztacie samochodowym, który zapewniał utrzymanie trzem córkom. Jednak ich życie wywróciło się do góry nogami, kiedy ISIS wkroczyło i przejęło kontrolę nad miastem w 2014 roku. Porzucając biznes i znajomość domu, Nishwan i jego rodzina uciekli do Erbil.

Podczas przesiedlenia rodzina musiała dostosować się do nowej normy życiowej, ponieważ ich nadzieja na powrót do Mosulu zmalała. Podczas gdy ISIS pozostaje aktywna w pobliżu miasta, a milicje kontynuują kampanię agresji, powrót większości chrześcijan jest niepraktyczny.

Tymczasem Nishwan i jego rodzina przeszli kryzys finansowy. Po wyczerpaniu swoich oszczędności Nishwan przechodził z jednej pracy do drugiej, a zatrudnienie to było zawsze nieprzewidywalne i pozostawiało go bez zabezpieczenia finansowego.

Po zaakceptowaniu faktu, że jego rodzina została wysiedlona na stałe, Nishwan postanowił, że spróbuje  uruchomić mały sklep.

Chociaż Nishwan miał już dostępną lokalizację dla sklepu, brakowało mu środków na prowadzenie działalności. International Christian Concernwkroczyło, aby zapewnić mu znaczącą ilość zapasów, aby mógł rozwinąć sklep i zarobić wystarczający dochód na codzienne potrzeby rodziny. Ta działalność pomoże również zaspokoić potrzeby jego społeczności, w której mieszka duża populacja przesiedlonych chrześcijan.

Dzięki naszej małej inwestycji Nishwan może wykorzystać swoje wieloletnie doświadczenie biznesowe, aby rozwinąć ten sklep i zapewnić rodzinę ponownie.

źródło: persecution.org