Indonezyjscy chrześcijanie publicznie chłostani 40 razy w ramach “brutalnego, barbarzyńskiego ” prawa islamskiego: “Bez litości ”

Urzędnik szariatu używa rattanu do chłosty mężczyzny skazanego za złamanie prawa islamskiego w Banda Aceh, prowincja Aceh, Indonezja, 28 stycznia 2021 r. (Zdjęcie AP / Riska Munawarah)

Szokujące wieści nadeszły z mocno islamskiej prowincji Aceh w Indonezji po doniesieniach o chłostach dwóch chrześcijan za łamanie islamskich reguł.

Według Agence France Press (AFP) zamaskowany funkcjonariusz uderzył mężczyzn 40 razy kijem po plecach w poniedziałek na oczach opinii publicznej.

Obaj mężczyźni rzekomo pili alkohol i uprawiali hazard – przestępstwo zgodnie z islamskim prawem szariatu. Jeden z mężczyzn, imieniem JF, powiedział, że wybrał chłostę zamiast zarzutów karnych i możliwości spędzenia do sześciu miesięcy więzienia.

„Policja szariatu dała nam opcje i świadomie zdecydowaliśmy się przestrzegać islamskiego kodeksu karnego” – powiedział JF do AFP.

Indonezja ma największą na świecie populację muzułmanów. Biczowanie nie-muzułmanów jest niezwykłe w większości części kraju, jednak w ciągu ostatnich kilku lat było kilka przypadków bicia osób za cudzołóstwo lub spożywanie alkoholu, donosi AFP .

Ale Andreas Harsono, indonezyjski badacz z Human Rights Watch, powiedział The Independent,  że chłosta to okrutna i nieludzka forma kary.

„Biczowanie ludzi to brutalna i szczególnie barbarzyńska praktyka, bez względu na to, kto wykonuje karę” – powiedział Harsono.

Chociaż niektórzy mogą twierdzić, że takie brutalne chłostanie jest rzadką praktyką, Indonezja zadała sobie trud szkolenia kobiet chłostających, aby karały kobiety łamiące surowe prawo islamskie.

Zakwan, główny śledczy policji w Banda Aceh, powiedział: „Szkolimy ich, aby upewnić się, że są sprawni fizycznie i uczymy ich, jak prawidłowo chłostać. – nie miej litości dla tych, którzy łamią prawo Boże (Allaha). ”

źródło: cbn

W Sudanie Południowym życie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)