Indonezja: Imam Haji Mulyana zakazuje czczenia Jezusa w domu protestanckim Batak (HKBP)

30/05/2020 Washington DC  (International Christian Concern)

Niedawno doszło do przypadku nietolerancji wobec chrześcijan w Cikarang Sub-District, Bekasi Regency, West Java. 19 kwietnia 2020 r., Kiedy rodzina, której członkowie należą do chrześcijańskiego kościoła protestanckiego Batak (HKBP), modliła się w domu, dołączył do niej muzułmański przywódca religijny Imam Haji Mulyana wraz z innym człowiekiem. Zmusili tę rodzinę do zaprzestania czczenia Jezusa w ich dom. Ten incydent stał się popularny w Internecie, po tym, jak właściciel domu Arion Sihombing przesłał wideo dokumentujące konflikt.

Lokalna policja zaprzeczyła zarzutowi, że działania sąsiadów uznano za nietolerancję religijną. Rozwiązanie kultu miało na celu rozwiązanie problemu naruszenia ograniczeń społecznych na dużą skalę (PSBB). „Nie miało to nic wspólnego z religią. Wczorajszym incydentem był [właściwie] problem PSBB. To wszystko ” – powiedział szef policji Bekasi Metro, starszy komisarz Hendra Gunawan, jak powiedział detikNews 20 kwietnia.

Ale Arion Sihombing opowiedział International Christian Concern (ICC) inną historię. Tym razem incydent powiązał nawet z doświadczeniem 14 lat temu, które miało miejsce również w jego rezydencji. „To już drugi raz w tym miejscu miało miejsce takie wydarzenie. Stało się podobnie 14 lat temu. W tym czasie nasza rodzina właśnie przeprowadziła się do Rawy Sentul. Odbyliśmy dziękczynienie, ponieważ zamieszkaliśmy w nowym domu. Jest to dla nas normalne, ponieważ za każdym razem, gdy [etniczni] Batakowie zamieszkują nowy dom, muszą najpierw rozpocząć modlitwę, abyśmy, którzy zajmują ten dom, zostali pobłogosławieni ” – powiedział przez telefon do przedstawiciela ICC w Indonezji.

Kontynuował: „Podczas naszej modlitwy przybył tłum. Siłą przerwały nasze wielbienie, ostemplowano Biblię, a mojego ojca zabrano na posterunek policji. Potem wraz z ojcem przybyli do naszego domu dwaj posłańcy, zdejmując ze ścian naszego domu wszystkie zdjęcia Jezusa i krzyż. W tym czasie mój ojciec został zmuszony do podpisania listu wyrażającego zgodę na nieprowadzenie żadnej formy kultu w naszym domu. Ale to nie koniec, przez kolejny miesiąc nasz dom był terroryzowany, gdy sąsiedzi rzucali w nas kamieniami każdej nocy – powiedział Arion.

Incydent z 19 kwietnia 2020 r.  zmusił ich do ponownego wspomnienia 14 lat temu. Kiedy odprawiali nabożeństwo w domu, przyszły dwie osoby, z których jedną był Imam Haji Mulyana, niosąc w ręku laskę, krzycząc, jednocześnie domagając się, aby przestali się modlić, aby to samo nie wydarzyło się jak 14 lat temu.

Postępowali zgodnie z sugestią rządu, aby czcić w domu, biorąc pod uwagę sytuację pandemiczną COVID-19, a wszyscy, którzy zgromadzili się w jego domu, byli tylko członkami jego rodziny.

Arion uważa tę sprawę za przypadek nietolerancji religijnej, ponieważ wiele dowodów wskazuje, że intruzi zrobili to z nietolerancją. Na przykład oboje weszli do domu bez pozwolenia oraz krzyczeli, a jeden z nich niósł kij. Co więcej, ten, który kierował najściem 14 lat temu, był tą samą osobą, która odwiedziła ich dom 19 kwietnia. „14 lat temu Imam Haji Mulyana przewodził grupie masowej i był dowódcą Frontu Obrońców Islamu (FPI) [ radykalna grupa muzułmańska], a teraz jest członkiem Interfaith Harmony Forum (FKUB) [grupy wyznaczonej przez rząd, w dużej mierze reprezentowanej przez muzułmanów] ”- powiedział Arion.

Sprawa ta, ułatwiona przez komendanta policji w Bekasi, doprowadziła do oświadczenia o pokoju czyli “mediacji” i przebaczeniu po obu stronach oraz podpisania umowy pokojowej. Jest to powszechny zwyczaj przyjęty w Indonezji, jeśli dwie strony sporu chcą zawrzeć pokój.

Jednak Arion wskazał, że „w rzeczywistości nie mamy wyboru, policja poleciła nam podjąć ten środek. Na początku bardzo trudno było nam zaakceptować tę „mediację”. Ale w końcu ja i moja rodzina mogliśmy to zaakceptować, ponieważ chcieliśmy dzięki temu zobaczyć, jaka jest dla nas wola Boża ”.

Taka sytuacja niestety często zdarza się w Indonezji. Ofiary proszone są o „pogodzenie się” ze sprawcami, jeśli ci pierwsi są mniejszościami religijnymi w kraju. Ale to samo nie dotyczyłoby w odwrotną stronę. Kilka przykładów najlepiej ilustruje to zjawisko podwójnego standardu. W sprawie byłego gubernatora Dżakarty Ahoka, jako etniczny chiński chrześcijanin, zacytował Al-Maidah Verse 51 (Q5: 51) z Koranu, o którym mówi się, że zabrania nie-muzułmanom bycia przywódcami w krajach islamskich.

Jego wypowiedź wywołała wzburzenie w grupie muzułmanów, co doprowadziło do jego bardzo znanej sprawy o bluźnierstwo. Mimo przeprosin został skazany na dwa lata więzienia.

Meiliana z Tanjung Balai, Medan, etniczna chińska gospodyni domowa, która jest buddystką, również otrzymała podobny wyrok. Po prostu zapytała, dlaczego głośność modlitwy z pobliskiego meczetu jest tak głośna, za co została zaatakowana przez muzułmanów. Mimo przeprosin rozprzestrzeniał się gniew tłumów. W rezultacie co najmniej trzy świątynie,  dwa chińskie domy modlitwy Meiliany zostały zaatakowane przez gangsterów. Została następnie skazana na karę jednego roku i sześciu miesięcy więzienia za bluźnierstwo.

Przypadek zakazu oddawania czci rodzinom chrześcijańskim w Cikarang dowodzi, że nietolerancja jest nadal problemem w Indonezji. To dodatkowo dodaje do długiej listy nietolerancyjnych działań radykalnych grup islamskich, ponieważ wydje się, że mają swobodę dokonywania zastraszania mniejszości.

Prawo, które powinno funkcjonować jako środek wymierzania sprawiedliwości, stało się czynnikiem niesprawiedliwości. Nie ma równości wobec prawa, mimo że konstytucja Indonezji z 1945 r. Potwierdza w wersecie 27 rozdziału 1, że „wszyscy obywatele mają równość wobec prawa”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.