Korespondent International Christian Concern z Indonezji

19.06.2020 Waszyngton

Dla wielu niedzielny poranek 13 maja 2018 r. Jest wciąż świeży w ich umysłach – wybuch bomby słychać w trzech kościołach w surabajskiej Indonezji. Miasto było w szoku.

Napięta atmosfera wkrótce wypełniła nie tylko miasto Surabaya, ale także cały kraj, a nawet za granicą. Zaczęło się od pierwszej eksplozji w Kościele katolickim (Santa Maria tak Bercela) w Ngagel o 7:30. Wkrótce Indonezyjski Kościół Chrześcijański stał się drugą ofiarą. Ostatnia eksplozja miała miejsce w Centralnym Kościele Zielonoświątkowym w Arjunie o godzinie 8:00.

Wszystkie kościoły w Surabaya odwołały swój kult na cały dzień. Atak był aktem terroryzmu przeprowadzonym przez sześcioosobową rodzinę, która poświęciła się NIIS (Islamic State of Iraq and Sham). Dzieci zostały po raz pierwszy wykorzystane w Indonezji jako zamachowcy-samobójcy.

Po tym incydencie wszystkie oczy skierowane były na Surabaya, aby monitorować warunki trzech budynków kościelnych dotkniętych wybuchem i stan ofiar. Rząd obiecał pokryć wszystkie wydatki medyczne na ofiary wybuchu, zwrócić koszty zniszczeń. Chrześcijanie z tych kościołów, którzy ponieśli stratę, odczuli ulgę, wiedząc, że ich opieką zajmie się rząd.

Minęły dwa lata od strasznego ataku, Fenny i jej córka Marissa, które były ofiarami bombardowania, wyzdrowiały fizycznie, ale oparzenia całego ciała Fenny wymagają specjalnego leczenia blizn. Plan Fenny dotyczący chirurgii skóry w Malezji jest ograniczony z powodu ograniczeń podróży COVID-19. Fenny musi poczekać, aż COVID-19 będzie pod kontrolą. Z drugiej strony Marissa jest teraz w dobrym zdrowiu i jak zwykle chodzi do szkoły. Fenny powiedziała ICC, że to doświadczenie nauczyło ją polegać na Bogu, ponieważ nasze zdolności jako ludzi są ograniczone.

Fenny doświadczyła tej tragicznej katastrofy w Centralnym Kościele Zielonoświątkowym w Surabaya. Bombardowanie miało miejsce przed budynkiem kościoła. Chociaż rząd obiecał przywrócić budynek kościoła, nic się nie wydarzyło przez ostatnie dwa lata. Kościół jest zaniedbywany przez władze. Na szczęście, za zgodą kongregacji, kościół zgodził się naprawić szkody w budynku, wykorzystując zebrane przez siebie fundusze. Dziś spalona część budynku została przywrócona i może być ponownie wykorzystana do kultu.

Wybuch COVID-19 dotknął cały świat, wymagając od zborów czczenia za pośrednictwem platformy internetowej. Na dzień dzisiejszy budynek zielonoświątkowego kościoła Surabaya został zamknięty i nieużywany przez kilka miesięcy. Pastor Yonathan Biantoro powiedział ICC, że zanim wybuchła zaraza, nie wszystkie ofiary bombardowania wróciły do ​​kościoła. Niektórzy ludzie wciąż są traumatyczni z powodu ataku, podczas gdy inne ofiary wróciły i wznowiły uczestnictwo w kościele.

Proszę, módlcie się, aby Kościół w Indonezji pozostał niezachwiany w swojej wierze w Pana Jezusa Chrystusa, cokolwiek się stanie. Módlcie się także za wszystkich mieszkańców Indonezji, aby każda rzecz, która spadnie na ten kraj, uświadomiła im znaczenie wspierania ludzkości.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski