Indie: Zgwałcono i zamordowano owdowiałą, chrześcijańską matkę czwórki dzieci

Fotografia przedstawia miejsce, w którym znaleziono ciało Bajjo Bai Mandaviego w okręgu Kondagaon w stanie Chhattisgarh w Indiach. (Morning Star News)

NEW DELHI (Morning Star News)

Plemienni Hindusi prześladowali owdowiałą, chrześcijańską matkę czwórki dzieci, zanim jej ciało zostało poważnie okaleczone na pustkowiu w pobliżu  wioski  Chhattisgarh w Indiach, podają źródła.

Ciało 40-letniej Bajjo Bai Mandavi było początkowo nierozpoznawalne, ponieważ wydawało się, że zostało zjedzone przez dzikie zwierzęta, gdy zostało znalezione dwie mile na pustkowiu w pobliżu jej rodzinnej wioski Kumud, 29 maja.

„Nie było sposobu, aby dowiedzieć się, kim byli ludzie, którzy zgwałcili moją szwagierkę, a następnie ją zamordowali, więc policja i władze najlepiej uznały to za atak dzikiego zwierzęcia”, szlochając Bhajnath Mandavi, jej brat -powiedział Morning Star News.

Bhajnath Mandavi jest młodszym bratem Bhola Mandavi, który zmarł na chorobę cztery lata temu, pozostawiając Bajjo Bai Mandavi z dziećmi w wieku 6, 8, 12 i 17 lat.

Wieśniacy spotkali się cztery razy, aby przedyskutować działania przeciwko niej, pastor rejonowy Rupesh Kumar Salam powiedział agencji Morning Star.

„Grożono jej i poproszono o porzucenie wiary i ponowne nawrócenie, ale śmiało opowiedziała się za swoją wiarą w Jezusa” – powiedział pastor Salam, który prowadzi kościół około 120 osób w pobliskim Kue Mari.

Bajjo Bai Mandavi regularnie uczęszczała tam na niedzielne nabożeństwa ze swoimi dziećmi. We wsi Kumud należała do jednej z dwóch rodzin chrześcijańskich spośród 21 innych rodzin.

Pastor Salam powiedział, że plemienne rodziny hinduskie zabroniły jej pobierania wody ze zwykłego wiejskiego kranu, zmuszając ją do pokonywania wielu kilometrów celem zdobycia wody.

„Odważnie walczyła na wszelkie możliwe sposoby i nie zaprzeczyła swojej wierze w Jezusa nawet po tym, jak zaczęła otrzymywać groźby śmierci od hinduskich ekstremistycznych wieśniaków” – powiedział Pastor Salam dla Morning Star News.

„Zawsze mówiłem jej, że modlimy się za nią i że wszystko będzie dobrze – nigdy nie moglibyśmy sobie wyobrazić, że spotka ją taka brutalność” – powiedział pastor Salam.

„Została zgwałcona, a następnie zamordowana przez religijnych ekstremistów za wiarę w Jezusa”.

Szwagier Mandavi powiedział, że jej własny brat, który mieszka w swojej wiosce, nie będzie z nią rozmawiał po tym, jak trzy lata temu została chrześcijanką.

„Nikt oprócz jednej chrześcijańskiej rodziny nie rozmawiał z Bajjo Bai i jej dziećmi” – powiedział.

Wpływowa, plemienna rodzina hinduska w wiosce prawdopodobnie brała udział w gwałcie i zabiciu chrześcijanki, powiedziało źródło bliskie jej rodzinie, która poprosiła o anonimowość.

„Wieśniacy i my wszyscy wiemy, kim oni są, ale nie podjęlibyśmy żadnych działań przeciwko nim”, powiedziało źródło. „Mają dużo pieniędzy, aby mogli uniknąć kłopotów”.

Jeśli byłoby to zabójstwo, byłoby to trzecie motywowane religijnie zabójstwo chrześcijanina w Indiach w ciągu kilku tygodni. W wiosce Bari w stanie Jharkhand wyznawcy religii plemiennej 7 czerwca uprowadzili i zabili Kande Mundę. W nocy 4 czerwca w stanie Odisha wyznawcy religii plemiennej uprowadzili 16-letniego Sambaru Madkami za wiarę, po czym dźgnęli go i ukamienowali .

© 2020 Morning Star News. Artykuły / zdjęcia mogą być przedrukowane dzięki uprzejmości Morning Star News.