30.05.2020 Indie (International Christian Concern)

Według Morning Star News, 16 rodzin chrześcijańskich w indyjskim stanie Jharkhand grożono śmiercią ze strony tłumów ekstremistów z Sarny przez prawie trzy tygodnie. W końcu ekstremiści siłą nawrócili dwie rodziny chrześcijańskie na religię plemienną Sarna.

W ciągu trzech ostatnich tygodni ekstremiści Sarna co noc uzbrojeni, chodzili do domów 16 rodzin chrześcijańskich w wiosce Banjari Patan. Tłum groził  wówczas zabiciem  rodzin chrześcijańskich, jeśli odmówiłyby przejścia na religię Sarny.

„ Doszło do tego, że ​​powiedzieli:„ Jeśli ci, nie porzucą chrześcijaństwa i nie przystąpią do naszej owczarni Sarna, zabijemy ich i możemy w konsekwencji iść za to do więzienia. ”- Powiedział pastor Sarabjit Bharati, główny pastor Kościoła Kirpa Bhavan Salom.

Terroryzowane dwie chrześcijańskie rodziny nawróciły się na religię Sarny. Tłum zmusił ich do podpisania dokumentów stwierdzających, że będą musieli zapłacić grzywnę w wysokości 20 000 rupii (265,00 USD), jeśli zostaną znalezieni na jakichkolwiek spotkaniach chrześcijańskich lub kiedykolwiek ponownie uwierzą w Jezusa Chrystusa.

Pod koniec kwietnia wezwano policję, aby pomóc chrześcijanom. Jednak ta pomoc nadeszła dopiero po tym, jak oblężeni chrześcijanie otrzymali pomoc z zewnętrznej chrześcijańskiej służby w Indiach.

Policja pouczyła ekstremistów Sarna, że ​​wieśniacy mogą swobodnie wyznawać wybraną przez siebie religię. Jednak zaraz po wyjściu policji tłum nadal groził chrześcijanom.

Druga skarga od 14 pozostałych rodzin chrześcijańskich została następnie złożona na posterunku policji w Patanie. Policja ponownie odwiedziła wioskę i ostrzegła ekstremistów przed poważnymi konsekwencjami, jakie otrzymaliby, gdyby odważyli się ponownie nękać rodziny chrześcijańskie.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .