Indie: Suman Munda, 25-latka piątą chrześcijańską ofiarą zabitą w ciągu ostatnich dwóch miesięcy

Suman Munda, 25-letnia Hinduska, która była molestowana przez hinduskich fanatyków po jej nawróceniu na chrześcijaństwo, została znaleziona martwa w Redhadi, mieście w dystrykcie Khunti w stanie Jharkhand, 19 lipca. Agencja UCA News. Jest piątą chrześcijańską ofiarą zabitą w Indiach w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Policja aresztowała czterech młodych ludzi, których jeszcze nie zidentyfikowano.

„Jest to sprawa wielkiej troski” – powiedział w czwartek (23.07) biskup Binay Kandulna, biskup Khunti, „ponieważ stan widział morderstwo chrześcijanina w tej samej dzielnicy w zeszłym miesiącu”. . Administracja i przywódcy muszą podjąć działania i podjąć odpowiednie kroki ”, ponieważ„ niektóre grupy interesu próbują dotrzeć do mniejszości w państwie, aby szerzyć nienawiść wśród różnych wyznań, wśród ludzi, którzy zamiast tego kochają pokój ”. „Potępiamy morderstwo” – zakończył – „i apelujemy do administracji o podjęcie surowych środków przeciwko winowajcom”.

Lokalny pastor, który odmówił podania nazwiska, powiedział International Christian Concern, międzywyznaniowej organizacji praw człowieka, której celem jest pomoc chrześcijanom na całym świecie, że młoda Suman Munda nawróciła się na chrześcijaństwo sześć lat temu i że hinduscy nacjonaliści radykałowie, dowiedziawszy się o tym, zaczęli ją nękać. „Podejrzewam”, powiedział pastor, „że jest to dzieło grupy hinduskich fanatyków”, podkreślając, że chrześcijanie są w tej chwili przerażeni.

Nabore Ekka, prezes Jharkhand Adivasi Sangharsh Morcha, wyjaśnił UCA News, że stan „Jharkhand nigdy nie był świadkiem takiej nienawiści w przeszłości, ale teraz jest dość często zgłaszana. Dlatego wszyscy musimy potraktować sprawę poważnie i wspólnie zastanowić się, jak stawić czoła temu problemowi ”.

Persecution Relief, forum wspierające prześladowanych chrześcijan w Indiach, odnotowało 527 przypadków prześladowań chrześcijan w 2019 r., W porównaniu z 447 w 2018 r., 440 w 2017 r., 330 w 2016 r. I 293 przypadkami w pierwszej połowie 2020 r. Od stycznia 2016 r. aw czerwcu 2020 r. było 2067 przestępstw z nienawiści wobec chrześcijan w Indiach.

źródło: vaticannews.va, christianpost.com