Indie: Reena Kumari została pobita za wiarę w dystrykcie Khunti w stanie Jharkhand

HYDERABAD , Indie (Morning Star News)

Policja w Jharkhand w Indiach odmówiła zarejestrowania skargi na atak, przez który Chrześcijanie trafili do szpitala na leczenie.

Tłum około 400 animistów z plemiennej religii Sarna zburzył części budowanego kościoła we wsi Budhakaman w dystrykcie West Singhbhum w stanie Jharkhand 10 maja i zaatakował chrześcijan w tym miejscu – powiedziała Sumana Sinku, żona pastora kościoła .

„Obrażali obecnych tam chrześcijan w niezwykle obraźliwym języku”, powiedział Sinku dla Morning Star News. „Trzymali Suraja Chatombę, uderzali go w szczękę i plecy. Napastnicy następnie powalili innego chrześcijanina Muniego Chatombę na ziemię i kopnęli  w twarz i górną część ciała. ”

Inna chrześcijanka, Bijayanthi Chatomba, podbiegła, by  uratować, ale została uderzona w nos z siłą wystarczającą do krwawienia, powiedziała Sinku.

„Tłum silnie trzymał kobietę , zrzucił z niej ubranie, w tym bieliznę, pozostawiając półnagą i dalej bił w twarz”, powiedziała Sinku dla Morning Star News. „Uderzyli również klatkę piersiową Shiromani Chatomba.”

Chrześcijanie zadzwonili na policję w sprawie ataku, który rozpoczął się wkrótce po 11 rano, a funkcjonariusze pojawili się około 14:30 i rozproszyli tłum, powiedziała.

Sinku powiedział, że starsi z wioski wezwali chrześcijan na spotkanie o siódmej rano, aby zapytać ich o budowę budynku kościoła, ale członkowie kościoła czekali trzy godziny i nie pojawili się żadni urzędnicy. Po tym, jak chrześcijanie wrócili do domu, tłum uformował się w miejscu spotkania, ignorując społeczne normy dystansujące, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się nowego koronawirusa, a następnie poszedł do kościoła, aby zaatakować, powiedziała.

Następnego ranka, 11 maja, Sinku i inni towarzyszyli rannym chrześcijanom na posterunku policji w Jagannathpur, gdzie funkcjonariusze odmówili zarejestrowania spraw przeciwko napastnikom, powiedziała.

„Policja nalegała, aby wieśniacy również musieli dzielić się swoimi skargami, zanim zdecydują, czy należy zarejestrować przeciwko nim sprawy”, powiedziała Morning Star News. „Czekaliśmy na starszych ze wsi, ale nikt się nie pojawił”.

W końcu jeden przedstawiciel Sarny pojawił się z dzieckiem w ramionach, powiedziała.

„Funkcjonariusz domu na posterunku wciąż zwlekał z tą sprawą, więc przypomniałem mu, że jako funkcjonariusz przestrzegający prawa musi przyjąć skargę ofiary i zapewnić podjęcie niezbędnych działań przeciwko napastnikom” – powiedział Sinku.

„Ale próbował stłumić sprawę, a jego kierowca nękał ofiary psychicznie, wyzywając je w obrzydliwym języku”.

Po otrzymaniu informacji o ataku od pastora Sudarshana Sinku i jego żony, koordynatora Jharkhand Legal Aid Cell dla Alliance Defedom Freedom India , Sandeep Tigga Oraon, pomogła rannym chrześcijanom wysłać skargę do kuratora policji w okręgu West Singhbhum.

Starsi wioski powiedzieli chrześcijanom, aby pokazali świadectwa jako dowód, że wyrzekli się religii Sarna i przyjęli chrześcijaństwo.

Wodzowie wsi w okolicy przejmują arbitralne uprawnienia do odmawiania korzyści plemiennych ludziom, którzy opuścili tradycyjne religie plemienne, podało źródło, które poprosiło o anonimowość.

„Zdarzały się przypadki, gdy wódz wioski odmówił zapisania chrześcijan nawróconych z grup tubylczych na członków wioski”, powiedziało źródło.

„Odmówiłby im statusu rezydenta i plemienia, co utrudnia im ubieganie się o dotacje rządowe, świadczenia dla grup o niższych dochodach, a także na studia wyższe”.

Dodał, że szefowie okolicznych wiosek wysyłają również młodych dorosłych na sesje szkoleniowe Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), aby rozwinąć nastawienie hinduskiego nacjonalizmu do przeciwstawienia się mniejszościom chrześcijańskim i muzułmańskim.

31 maja plemienni animiści powrócili i podpalili budynek kościoła, a policja wezwała później obie strony na komisariat, powiedział Sinku. Szef wsi Vignesh Tiriya ponownie powiedział chrześcijanom, aby przedstawili świadectwa potwierdzające ich wiarę chrześcijańską.

© 2020 Morning Star News. Artykuły / zdjęcia mogą być przedrukowane dzięki uprzejmości Morning Star News.