Indie: Radykałowie twierdzą, że wszyscy Chrześcijanie niosą COVID-19 i zarażają innych wirusem.

26.06.2020 Waszyngton, DC (International Christian Concern)

Gdy Indie stopniowo wyłaniają się z blokady krajowej, International Christian Concern (ICC) udokumentowało nagły wzrost ataków na Chrześcijan w całym kraju. Od czasu zniesienia blokady ICC odnotowało co najmniej osiem przypadków prześladowań w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Do incydentów tych należą napaści fizyczne, zniszczenie własności chrześcijańskiej oraz groźby ze strony radykalnych hinduskich nacjonalistów.

„ Kopali mnie, jakby kopali piłkę nożną ” – powiedział pastor Suresh Rao, ofiara tej nowej fali prześladowań. „ Zaciągnęli mnie na ulicę i zepchnęli na ziemię. Tam zaczęli mnie deptać. Rozdarli moje ubrania, kopnęli mnie po całym ciele i uderzyli w lewe oko. Doznałem poważnego urazu oka.

Pastor Rao, który jest założycielem kościoła w indyjskim stanie Telangana, został brutalnie zaatakowany 21 czerwca podczas modlitwy za chorego w wiosce Kolonguda. Według miejscowych chrześcijan pastor Rao przybył do domu chorego około 9:30 na modlitwę. Wkrótce dom został otoczony tłumem prawie 150 osób dowodzonym przez mężczyznę o imieniu Ashok.

Tłum wtargnął do domu, zaciągnął pastora Rao na ulicę i pobił go. Podczas ataku członkowie tłumu twierdzili, że pastor Rao brał udział w nielegalnych nawróceniach religijnych, przekształcając hinduistów w chrześcijaństwo.

„ Powiedzieli, że Indie są narodem hinduskim i nie ma miejsca dla Chrześcijan ” – wyjaśnił Rao.

„ Jestem przygotowany na taką ewentualność ”, powiedział pastor Rao, który miał wiele spotkań z radykałami, powiedział ICC. „ Wiem, ile kosztuje służba Jezusowi w tych odległych wioskach i nadal będę służyć ludziom z tego regionu ”.

11 czerwca niezależny kościół w indyjskim stanie Tamil Nadu został spalony przez nieznane osoby, pozostawiając ponad 100 chrześcijan bez miejsca kultu.

„ Byłem tak przygnębiony i bolało mnie serce ” – powiedział pastor Ramesh, główny pastor Kościoła Prawdziwego Pokoju. „ Budowa kościoła była ciężką pracą przez 10 lat. Wszystkie ciężkie prace i datki ofiarne od biednych wiernych spalono. Pozostało tylko popiół.

Ludzie przybyli do kościoła, znajdującego się w wiosce Vaylur, około 5:30 rano i stwierdzili, że został całkowicie spalony.

„ Nie mogliśmy nic uratować ” – wyjaśnił członek kościoła. „ Wszystkie meble, instrumenty muzyczne, ambona i pudełko ofiarne zostały całkowicie spalone.

„ W ciągu ostatnich dziesięciu lat radykałowie wielokrotnie mówili mi o zamknięciu kościoła ” – powiedział pastor Ramesh. „ Dzięki łasce Bożej mogłem znieść wszystkie te trudności i nadużycia, ale tym razem jest to totalna dewastacja.

13 czerwca radykalni hinduistyczni nacjonaliści zagrozili członkom Kościoła ewangelickiego, przygotowując się do ponownego otwarcia kościoła po prawie trzech miesiącach od zamknięcia. Według pastora Augustyna radykałowie powiedzieli Chrześcijanom, że nie wolno im odmawiać modlitw ani nawet gromadzić się na terenie kościoła. Radykałowie twierdzili, że wszyscy Chrześcijanie niosą COVID-19 i zarażają niechrześcijan wirusem.

W odpowiedzi pastor Augustine złożył skargę na policję. Poprosił także lokalnego członka Zgromadzenia Ustawodawczego o zgodę na organizację przyszłych nabożeństw.

„ Nie wiemy, co przyniesie przyszłość ” – powiedział pastor Augustine ICC. „ Obawiamy się jednak, że radykałowie nie pozwolą nam na nabożeństwo ”.

Niedawno Sąd Najwyższy Indii zezwolił na publiczne obchodzenie ważnego festiwalu hinduskiego w Odisha w czasie pandemii COVID-19. Sąd przytoczył znaczenie wiary i rytuałów religijnych przy podejmowaniu decyzji.

Gdy Indie wciąż wyłaniają się z blokady COVID-19, wielu chrześcijan obawia się, że nastąpi gwałtowny wzrost prześladowań.

Jak dotąd ICC udokumentowało eskalację zarówno liczby, jak i dotkliwości ataków na indyjskich Chrześcijan, nadając wagę obawom.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski