Indie: Pastor Peter Nallabothula – „Grozili, że złamią mi ręce i nogi”

10/07/2020 Indie International Christian Concern

Według lokalnych źródeł, niezależny pastor kościoła w indyjskim stanie Karnataka otrzymał tydzień na opuszczenie wynajętego domu, który był używany na spotkania religijne. Pastor musi opuścić dom, ponieważ radykalni hinduistyczni nacjonaliści wywarli presję na właściciela.

„ Grozili, że złamią mi ręce i nogi ” – powiedział niedawno pastor Nallabothula Peter dla International Christian Concern (ICC). „Otrzymałem kilka nieznanych telefonów z obraźliwym językiem, że biorę udział w nielegalnych nawróceniach religijnych i że nie mam prawa mieszkać w okolicy.

30 czerwca pastor Peter modlił się za dziewczynę opętaną przez demona, gdy policja została wezwana do jego rezydencji.

„ Wątpię, czy sąsiedzi złożyli skargę ”, pastor Peter powiedział ICC. „ Od ponad sześciu lat odmawiamy modlitwy domowe i nikt nie ma żadnych skarg w naszym sąsiedztwie. Zostało to zaplanowane i ukierunkowane na zamknięcie kościoła domowego i wysłanie mnie z kolonii.

Według pastora Petera, właściciel nieustannie odczuwa presję ze strony radykalnych nacjonalistów hinduskich, mówiących mu, że musi zmusić pastora do opuszczenia domu. Radykałowie zarejestrowali także fałszywe oskarżenie przeciwko pastorowi Peterowi, twierdząc, że bierze udział w nawróceniu całej kolonii na wiarę chrześcijańską.

Pastor Peter ma nadzieję, że otrzyma więcej czasu na opuszczenie wynajętego domu, ponieważ pandemia COVID-19 utrudniła znalezienie nowego domu.

„ Będzie cudem, jeśli wynajmę dom w tym samym obszarze ” – powiedział pastor Peter ICC. „ Hinduscy radykałowie już ostrzegali cały obszar, aby nie wynajmował mi swoich domów.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .