Indie: Pastor Dinesh Kumar brutalnie pobity przez hinduskich radykalnych nacjonalistów.

06.02.2020 Indie

W czwartek 28 maja pastor Dinesh Kumar został brutalnie pobity przez radykalnych nacjonalistów hinduskich w dystrykcie Mau w Uttar Pradesh w Indiach. Pastor Kumar wracał ze spotkania modlitewnego, kiedy został zaatakowany. Pozostaje nieprzytomny w szpitalu. Policja czeka, aż pastor Kumar odzyska przytomność, aby złożyć oświadczenie przed rozpoczęciem dochodzenia.

Według lokalnych źródeł kilkoro niezidentyfikowanych osób podążało za pastorem Kumarem, gdy wracał do domu ze spotkania modlitewnego. Brutalnie zaatakowali go kijami i uderzyli go w głowę. Te ciosy spowodowały, że pastor Kumar stracił przytomność.

Napastnicy kontynuowali atak, dopóki jeden z miejscowych nie zauważyła napadu, po czym uciekli. Świadek zdarzenia pomógł pastorowi Kumarowi.

„ Krzyczałam głośno, gdy zobaczyłam męża ” – powiedziała Mamta, żona pastora Kumara dla International International Concern (ICC). „ Mój umysł stał się pusty i nie miałam słów. Myślałam, że stało się coś fatalnego, patrząc na niego.

„ Pamiętam, jak zwykł mi mówić:„ Jestem w służbie i zobowiązuję się nieść ludowi Ewangelię. Znam koszty i kiedyś może to być moje życie ” – wyjaśniła Mamta.

Pastor Kumar został zabrany do szpitala, gdzie otrzymał 16 szwów i pozostaje nieprzytomny. Miało to powstrzymać krwawienie na głowie i kilka innych obrażeń. Pastor Kumar i jego rodzina służą jako założyciele kościołów w dzielnicy Mau Uttar Pradesh. Od początku pandemii i blokady COVID-19 z tego obszaru zgłoszono kilka przypadków prześladowań.

Policja czeka, aż pastor Kumar odzyska przytomność, aby złożyć oświadczenie i rozpocząć dochodzenie w sprawie ataku. Jednak napastnicy uciekli , zanim ich zidentyfikowano.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .