Indie: osiem chrześcijańskich rodzin zostało zaatakowanych przez tłum hinduskich nacjonalistów

Osiem chrześcijańskich rodzin zostało zaatakowanych przez tłum hinduskich nacjonalistów w wiosce Badaguda w dystrykcie Koraput, Odisha około północy 21 lipca. Wśród ofiar znalazła się starsza pani Chachiri Muduli, lat 75, i jej dwie wnuczki, 22 i 25 lat.

Rodziny przebywały w domu starszego z wiejskiego kościoła, Deba Bhoi, w którym odbywają się lokalne spotkania modlitewne, po tym, jak ich własne domy zostały zniszczone na początku tego roku. Dom pana Bhoi został częściowo zniszczony przez napastników. Wieś składa się z około 200 gospodarstw domowych. Lokalne źródła podają, że sytuacja w wiosce pozostaje napięta, ponieważ chrześcijanie nadal żyją w strachu i niepokoju w trudnych warunkach.

Lokalny wędrowny kaznodzieja, pastor Jitendra Khosla, zarejestrował 22 lipca pierwszy raport informacyjny (FIR), który jest wymagany, aby policja rozpoczęła dochodzenie w imieniu rodzin. Dwie niezidentyfikowane osoby, które przypuszczalnie doprowadziły do ​​ataku, zostały zatrzymane przez lokalną policję, jednak lokalne źródła podają, że 29 lipca mężczyźni zostali zwolnieni za kaucją.

Nie jest to pierwszy atak na wspólnotę chrześcijańską w Badaguda; 26 marca ich miejsce kultu zostało podpalone. FIR został zarejestrowany na posterunku policji w Koraput i złożono oświadczenia wzywające poborcę okręgowego do interwencji. Władze kontynuowały powołanie Komitetu Pokojowego do mediacji między członkami wspólnoty, jednak według lokalnych źródeł, które nazywają mediację „wybielaniem”, nie rozwiązało to podstawowych wyzwań stojących przed wspólnotą, a ten religijny fundamentalista we wsi były zdecydowany uwolnić wioskę od wspólnoty chrześcijańskiej.

Ataki na chrześcijan w Odisha znacznie wzrosły w ostatnich miesiącach. Według raportu Evangelical Fellowship of India (EFI) , Odisha zajmuje czwarte miejsce za Uttar Pradesh, Chhattisgarh i Tamil Nadu pod względem liczby zgłoszonych ataków ukierunkowanych na chrześcijan w ciągu ostatnich sześciu miesięcy 2020 r. 4 czerwca 14-latek Chrześcijański chłopiec został brutalnie zamordowany we wsi Kenduguda, dystrykt Malkangiri, Odisha. 25 sierpnia Odisha obchodzi 12 lat od najgorszego wybuchu ukierunkowanych ataków na chrześcijan w dystrykcie Kandhamal.

źródło: csw.org.uk