12/06/2020 Indie

Według wielu raportów Indie odmówiły wydania wizy wjazdowej przedstawicielom amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF).

USCIRF miał zbadać doniesienia o nasileniu ataków i nietolerancji wobec mniejszości religijnych w Indiach, w tym muzułmanów i chrześcijan.

W raporcie rocznym USCIRF za 2020 r. Indiom zalecono przyznanie oznaczenia „kraj szczególnego zainteresowania”, ponieważ stale i rażąco naruszają prawa do wolności religijnej, których doświadczają mniejszości religijne w tym kraju.

USCIRF twierdzi, że znaczna część nietolerancji religijnej i przemocy w Indiach odpowiada wzrostowi hinduistycznego nacjonalizmu pod obecnym rządem Partii Bharatiya Janata (BJP).

„ Nie widzimy żadnego locus standi dla zagranicznego podmiotu / rządu, który mógłby wypowiedzieć się na temat konstytucyjnie chronionych praw naszych obywateli”, powiedział Raveesh Kumar, rzecznik Ministerstwa Spraw Zagranicznych, India Today. „ Indie są pluralistycznym społeczeństwem, które od dawna dąży do tolerancji i integracji.

Podczas gdy konstytucja Indii chroni prawo jednostki do wolności religijnej, państwo często wykorzystuje bezpieczeństwo narodowe i porządek publiczny do promowania hinduistycznego nacjonalizmu i ucisku mniejszości religijnych.

Przykładem tego jest rozpowszechnianie się przepisów przeciw nawróceniu, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się „obcych religii” i rozporządzeń dotyczących stref stosowanych do zamykania kościołów.

Według Evangelical Fellowship of India (EFI) ataki na indyjskich chrześcijan stale rosną od czasu przejęcia władzy przez BJP w 2014 r.

W 2014 r. EFI udokumentowało 147 gwałtownych ataków na indyjską społeczność chrześcijan.

W 2019 r., Zgodnie z najnowszymi dostępnymi danymi, EFI udokumentowało, że przemoc wzrosła do 366 ataków.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .