Hinduscy nacjonaliści w Indiach fałszywie oskarżają chrześcijańskich misjonarzy o zlinczowanie dwóch hinduskich kapłanów, co jeszcze bardziej naraża prześladowaną już mniejszość chrześcijańską w tym kraju.

UCA News donosi, że po tym, jak dwóch hinduskich kapłanów i ich kierowca zostali zamordowani przez motłoch w wiosce Gadchindhali w dzielnicy Maharashtra w Palghar w kwietniu, chrześcijanie zostali szybko oskarżeni o zabójstwo, pomimo braku wyraźnych dowodów na to, że byli w to zaangażowani.

Te trzy osoby były w drodze z Kandivili w Mumbaju do Silvassa, aby wziąć udział w pogrzebie, gdy zatrzymała ich grupa strażników, która została założona przez mieszkańców w celu patrolowania w nocy, donosiły Times of India .

Po przesłuchaniu mężczyzn, których podejrzewano, że są porywaczami lub rabusiami, obrzucono ich kamieniami, a następnie pobito kijami. Chociaż policja próbowała interweniować, motłoch zabił trzech podróżników. Policja zatrzymała ponad 100 osób i dziewięciu nieletnich w związku z linczem.

Kilka dni później Rakesh Sinha, członek parlamentu hinduskiej nacjonalistycznej partii Bharatiya Janata i starszy rzecznik hinduskiej ekstremy Rashtriya Swayamsevak Sangh, twierdził w telewizji krajowej, że chrześcijańscy misjonarze i Komunistyczna Partia Indii stoją za morderstwami, donosi UCA News. .

Nie dostarczając żadnych dowodów na ten zarzut, Sinha twierdził, że Hindusi nie zaatakowaliby kapłanów, chyba że zostaliby złapani na niemoralnych czynach, a tłum około 200 osób nie mógł się spotkać późno w nocy bez zorganizowania ich przez przywódcę.

Według The Wire filmy z tego incydentu również zaczęły krążyć w mediach społecznościowych, a niektóre z nich sugerują, że było to przestępstwo o podłożu komunalnym popełniana przez członków społeczności chrześcijańskiej lub muzułmańskiej.

Obraz dwóch zmarłych mężczyzn został również udostępniony w mediach społecznościowych wraz z grafiką, która oskarża jako „zbrodniarzy chrześcijańskich misjonarzy” o ten atak.

źródło: christianpost.com

Autor: Samuel Smith , CP Reporter

Zdjęcie: christianpost.com

Tłumaczenie: Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO” -Waldemar Skworcz-Bednarski