25.05.2020 Washington

Mówiłam o mieście jako o szalonej kobiecie; wszystko się pogarszało ”- podzieliła się Podiya, wspominając ten dzień, kiedy stała na skraju choroby psychicznej, spoglądając w otchłań niekończących się cierpień.

Od miesięcy Podiya odczuwała rozdzierający ból promieniujący z guza w żołądku. Po tak długim znoszeniu bólu linie między rzeczywistością a szaleństwem zatarły się w jej umyśle. Mieszkając w wiejskiej wiosce w Indiach jej możliwości medyczne były ograniczone, a opieka zdrowotna ograniczona. Badała różne sposoby leczenia guza, z których wszystkie zawiodły, po czym z desperacji zwróciła się do czarów i kultu bożków – końcu też ją rozczarowały!

W oczach swojej wioski Podiya stała się szaloną kobietą; gdy upadała w dół, szepty wieśniaków stawały się coraz głośniejsze.

Tylko jedna osoba widziała w niej coś więcej niż wariatkę z bólu. Chrześcijanka sięgnęła do Podiya i zachęciła ją do uczestnictwa w spotkaniu modlitewnym. Na spotkaniu chrześcijanie modlili się za ciało Podiji. Była zszokowana, gdy odkryła, że ​​ból poprawił się w ciągu tygodnia!

Powoli, ale pewnie, tydzień po drugim, czas przyniósł nie tylko uzdrowienie fizyczne, ale także uzdrowienie mentalne. Podiya co tydzień uczęszczał na spotkania modlitewne. To doświadczenie całkowicie zmieniło jej życie. Po uzdrowieniu oddała swoje serce Chrystusowi.

To był najbardziej radosny dzień w jej życiu.

Rosnący gniew

Nie wszyscy byli zadowoleni z nowej Podiya. Jej mąż, pobożny Hindus i inni hinduscy wieśniacy naciskali ją, by porzuciła nową wiarę i odwróciła się od chrześcijaństwa. Wieść o jej nawróceniu rozeszła się po całej wiosce i narastał gniew. Wkrótce ludzie zaczęli nękać Podięję.

„Mój mąż i wieśniacy razem chcieli, żebym porzuciła Chrystusa i wróciła do hinduizmu. Ostrzegli mnie nawet, że gdybym tego nie zrobił, zostałabym wyrzucona ze wsi – powiedziała.

Trwała w wierze, ale uzdrowienie, które otrzymała tak swobodnie, prawie kosztowało Podiję jej życie. Pewnego razu zaatakowali ją wieśniacy. Została tak napadnięta, że ​​trafiła do szpitala.

Kłopoty nie ustały po wypisie ze szpitala, a władze nie reagowały.

Według jej słów: „Mój mąż nadal mnie torturował i zmuszał do porzucenia Chrystusa, ale moja decyzja była nieugięta. Byłam gotowa porzucić męża, ale nie Chrystusa, który mnie uzdrowił i dał mi nowe życie ”.

W końcu mąż Podiya wyrzucił ją z domu wraz z ich jedyną córką. Skromne rzeczy, które mogli zabrać ze sobą, to ubrania na plecach. Dwaj synowie pozostali z ojcem.

Pastor Piotr i inni wierzący udzielili jej schronienia, ubrania i jedzenia. Podiya nie mogła w to uwierzyć; ze zdziwieniem zobaczyła taką miłość i uwagę płynące z rodziny pastora, która była bardzo biedna. Wspierali i pocieszali Podięję, nigdy jej nie porzucając. Zorganizowali jej miejsce pobytu, a nawet pomogli córce w przyjęciu do szkoły rządowej, gdzie będzie mogła studiować.

Życie w Łasce Bożej

Utrata synów była dla Podiya najtrudniejszą częścią tej próby, ale wyjaśniła, że ​​jest w stanie ją ponieść i ma pełną radość ze względu na Chrystusa. Dzisiaj Podiya ​​nieustannie modli się, by być błogosławieństwem dla swojej rodziny. W swoich modlitwach podnosi także swojego wyobcowanego męża i synów, aby i oni zostali zbawieni. Chociaż nie ma regularnego dochodu, pracuje, kiedy tylko może, jako robotnik i żyje dzięki łasce Boga.

Podiya czuje, że pomimo wszystkiego, przez co przeszła, „Pan był [jej] wierny … Był łaskawy, aby zapewnić [jej] swoje wierne sługi, które wspierają ją i ją wspierają”.

Podzieliła się, że nauczyła się polegać na Panu w każdej sytuacji, mówiąc: „Postanowiłam pójść za Jezusem Chrystusem i naśladować go ze względu na Jego [imię]”.

W Indiach trwają prześladowania i nietolerancja religijna.

Prosimy was, abyście pamiętali w modlitwie wszystkich tych w Indiach, którzy zostali prześladowani z powodu wyboru pójścia za Jezusem.