Indie: Kościół, kierowany przez niewidomego pastora Ramesha Jebraja został podpalony

Kościół w wiosce Kaaraithittu, dystrykt Chengalpattu, Tamil Nadu, został podpalony przez niezidentyfikowane osoby w dniu 13 czerwca, w wyniku czego zawartość kościoła została zniszczona nie do naprawienia.

Kościół, kierowany przez niewidomego pastora Ramesha Jebraja, zbudował budynek, który ukończono w 2010 r., Przez 10 lat. Kościół liczy około 30 rodzin, w których regularnie uczestniczyło około 70 osób.

Pastor Jebraj powiedział Persecution Relief , indyjskiej grupie monitorującej, która zapewnia wsparcie Chrześcijanom, że ogrodzenie otaczające kościół zostało spalone przez niezidentyfikowane osoby w 2013 r., ale nie złożył wówczas skargi na policję.

Pierwszy raport informacyjny (FIR), wymagany do rozpoczęcia dochodzenia przez policję, został złożony na lokalnym posterunku policji po ataku podpalenia.

innym incydencie , 19 czerwca dwie chrześcijańskie kobiety ze wsi Charabari, Bengal Zachodni, zostały wyciągnięte ze swoich domów przez motłoch, który zabrał je do lokalnego klubu, gdzie były słownie molestowane i zmuszane do porzucenia religii.

Według miejscowego świadka około ośmiu mężczyzn weszło do domu, w którym mieszka pastor Biswambar Munda z żoną Animą, ich dziećmi w wieku 14 i 19 lat oraz ich dalszymi krewnymi. Pastor Biswambar, który należy do grupy plemiennej, przez ostatni rok pracował dla Misji Wiary Berachah. Napastnicy planowali skonfrontować się z pastorem Biswambarem, ale nie pojawił się na terenie po przyjeździe. Tłum następnie zabrał żonę i kuzynkę pastora Biswambara do klubu Charabari Adibashijubo Songho, gdzie kazano im porzucić religię, sprzedać domy i opuścić wioskę.

Od tamtej pory na miejscowym posterunku policji złożono pisemną skargę, jednak motłoch zwołał wiejskie spotkanie w klubie w dniu 26 czerwca, aby ustalić los chrześcijan.

Shibu Thomas, założyciel organizacji prześladowań, powiedział: „Ekskomunika mniejszości religijnych stała się standardową praktyką we wsiach. Alternatywą jest zmuszenie chrześcijanina do przyjęcia innej wiary ze strachu o siebie. Nietolerancja religijna i kłamstwa były wykorzystywane przez grupy bojowników do podburzania wieśniaków przeciwko sobie, powodując wrogość i terror ”.

Dyrektor naczelny CSW Mervyn Thomas powiedział: „Mniejszości religijne w Indiach są teraz bardziej narażone niż kiedykolwiek wcześniej. Poprzez uporczywe ataki na ich nieruchomości, osobowość, interesy i wiarę, Chrześcijanie i inne mniejszości religijne są głównym celem rosnącej kultury powszechnej bezkarności. Wzywamy władze państwowe Tamil Nadu i Bengalu Zachodniego, a także rząd centralny, do podjęcia zdecydowanych działań, aby pociągnąć sprawców tych zbrodni do odpowiedzialności i zobowiązać się do ochrony dobrobytu i interesów mniejszości religijnych. ”

źródło: csw.org.uk

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”