Indie: hospitalizowany chrześcijański ojciec siedmiorga dzieci po brutalnym napadzie

NEW DELHI  ( Morning Star News ) – chrześcijański ojciec siedmiorga dzieci w północnych Indiach był hospitalizowany przez ponad dwa tygodnie po tym, jak hinduscy ekstremiści z żelaznymi prętami przerwali jego nocne modlitwy z rodziną i pobili go w jego domu.

Pappu Kumar, zwolniony ze szpitala w czwartek (13 sierpnia), modlił się z rodziną w wiosce Balawali w stanie Uttarakhand 28 lipca o 21:30, kiedy tłum co najmniej 10 hinduskich ekstremistów pojawił się u jego drzwi, podają źródła .

Goście powiedzieli 40-letniemu Kumarowi, który zaledwie trzy miesiące temu uwierzył w Chrystusa, aby przestał się modlić, powiedział Mange Singh, pastor kościoła w regionie, który prowadził w uczniostwie rodzinę Kumara.

„Pappu odpowiedział, że modli się w swoim domu i to nikomu nie powinno przeszkadzać” – powiedział pastor Singh. „Ale wściekły tłum zaczął atakować Pappu”.

Tłum słownie znęcał się nad Kumarem, kiedy go kopali i bili rózgami, pałkami i pięściami, wielokrotnie powtarzając mu, aby przestał podążać za wiarą w Jezusa.

„Celowo rzucili Pappu na stos cegieł, które zostały umieszczone w pobliżu jego domu, aby spowodować podwójne obrażenia” – powiedział.

Kumar odniósł poważny uraz głowy, złamaną nogę i złamane kości w dłoni podczas ataku. Napastnicy ustąpili dopiero po interwencji wieśniaków – powiedział pastor.

Brat i syn Kumara pożyczyli motocykl, aby zawieźć go do rezydencji pastora Singha 21 mil dalej o 1 w nocy, a pastor przewiózł go do szpitala rządowego w Haridwar, kolejne osiem mil dalej. Pastor Singh powiedział, że Kumar wyglądał na tak mocno pobitego, że wątpił, czy przeżyje.

Szpital udzielił pierwszej pomocy i skierował Kumara do All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) w Rishikesh, kolejne 10 mil dalej. Do AIIMS dotarł o 4 rano i został przyjęty na oddział intensywnej terapii.

Pastor Singh powiedział, że później próbował przekonać Kumara do zgłoszenia napadu policji. Odmówił, mówiąc, że musi nadal mieszkać i pracować we wsi i będzie musiał żyć z konsekwencjami złożenia skargi na policję do końca życia.

„Jeśli to zrobię, przyjdą po moje życie i będą mnie torturować każdego dnia” – powiedział Pappu.

źródło: christiannews.net

′′ A kiedy cierpi jeden członek, cierpią z tym wszyscy członkowie.”-1 Koryntian 12:26

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.