Indie: hinduscy nacjonaliści wyburzyli chrześcijański Dom Modlitwy

Kościół w dystrykcie Khammam w indyjskim stanie Telangana został zburzony 31 sierpnia około 2 w nocy. Uważa się, że sprawcami byli hinduscy nacjonaliści.

Do Domu Modlitwy uczęszcza około 180 chrześcijan, w tym około 30 do 40 rodzin. Na jego czele stoi pastor Shyam Kumar, który przez ostatnie 11 lat służył jako pastor w kościele w tym regionie.

Do kościoła włamano się w 2019 roku podczas niedzielnego nabożeństwa. Uczestnicy zostali siłą eksmitowani z domu modlitwy przez tłum około 50 osób będącego częścią Sangh Parivar, dużego hinduskiego ruchu nacjonalistycznego. Według lokalnego źródła sprawcy, posługując się fałszywą dokumentacją, zgłosili prawo własności ziemi zajmowanej przez kościół i złożyli skargę policyjną na pastora Kumara.

Pierwszy raport informacyjny (FIR), potrzebny policji do wszczęcia dochodzenia, został zarejestrowany w związku z tym ostatnim incydentem. Uważa się, że ten sam tłum należący do Sangh Parivar w incydencie w 2019 roku stoi za wyburzeniem budynku kościoła. Według lokalnego źródła szkody w mieniu i zawartości szacuje się na nieco poniżej 2 lakhs (około 2054 GBP). Od momentu wyburzenia chrześcijanie w okolicy używają do modlitwy tymczasowego prowizorycznego namiotu. Trwają śledztwa policyjne w tej sprawie.

Założyciel CSW, Prezydent Mervyn Thomas, powiedział: „Jest głęboko niepokojące, że Dom Modlitwy był przedmiotem ukierunkowanego ataku Sangh Parivar. Rodziny polegają na swoim lokalnym kościele jako miejscu nadziei oraz źródle radości i pokoju, gdy gromadzą się na wspólnej modlitwie. Zniszczenie mienia jest próbą przesłania społeczności chrześcijańskiej we wsi, że ich religia jest niepożądana i bezpośrednim naruszeniem prawa społeczności do praktykowania swojej religii. Wzywamy policję do podjęcia konkretnych działań przeciwko tym, którzy stoją za prześladowaniem tych chrześcijan i zniszczeniem ich miejsca kultu, zapewniając wymierzenie sprawiedliwości ”.

źródło: csw.org.uk