Indie: dziesięć chrześcijańskich rodzin bezlitośnie pobitych przez radykałów

14.10.2020 Indie

1 października dziesięć chrześcijańskich rodzin w indyjskim stanie Chhattisgarh zostało brutalnie zaatakowanych przez radykalnych hinduskich nacjonalistów po tym, jak odmówiły wyrzeczenia się wiary chrześcijańskiej. W rezultacie kilku chrześcijan zostało ciężko rannych, a niektórzy doznali złamań kości, urazów głowy i utraty słuchu.

Według pastora Susheela Kumara chrześcijańskie rodziny z wioski Gadada zostały wezwane na spotkanie w wiosce, na którym powiedziano im, aby wyrzekli się wiary chrześcijańskiej lub ponieśli poważne konsekwencje. Zanim jednak chrześcijanie zdążyli odpowiedzieć, tłum zaatakował i bezlitośnie pobił wezwanych na spotkanie chrześcijan.

„ To był dobrze wykonany plan ” – powiedział pastor Kumar International Christian Concern (ICC). „ To część większego planu religijnego oczyszczenia tego obszaru i powstrzymania nawrócenia na chrześcijaństwo. Chrześcijanie w całym regionie są zaniepokojeni i obawiają się ataków ze strony hinduskich ekstremistów.

Osiem dni po incydencie, radykalni nacjonaliści hinduscy odbyli „ rekonwersji ” ceremonię dla dwóch rodzin chrześcijańskich z Gadada. Podczas tej ceremonii rodziny wyrzekły się wiary chrześcijańskiej i „ wróciły ” do hinduizmu.

Pastor Kumar obawia się również dalszych ataków ekstremistów. Podobno słyszał plotki, że ekstremiści planują atak na jego kościół.

„ Ta sytuacja nie pozwala mi zasnąć ” – powiedział pastor Kumar ICC. „ Martwię się o bezpieczeństwo swojej rodziny i siebie. Mogę tylko liczyć na pomoc Boga. Był mi wierny.

W ostatnim miesiącu ataki na wspólnoty chrześcijańskie na obszarach wiejskich Chhattisgarh dramatycznie nasiliły się, szczególnie w regionach Bastar i Kondagaon. Ataki te przebiegały według podobnego schematu, w którym chrześcijanie są wzywani na zebranie w wiosce, proszeni o wyrzeczenie się wiary chrześcijańskiej i atakowani, jeśli żądanie nie zostanie spełnione.

źródło: (International Christian Concern)