Indie: Brutalnie wysiedlono trzy chrześcijańskie rodziny w indyjskim stanie Chhattisgarh

29.05.2020 Waszyngton

20 maja trzy chrześcijańskie rodziny w indyjskim stanie Chhattisgarh zostały brutalnie zaatakowane i wysiedlone przez radykalnych nacjonalistów hinduskich. Atak, który miał miejsce w środku nocy, spowodował poważne obrażenia u wielu chrześcijan, a wszystkie trzy rodziny zostały bezdomne.

Według Channaram Markam  około 30 radykałów zaatakował trzy chrześcijańskie domy we wsi Devkhumpli, położonej w dzielnicy Sukma w Chhattisgarh. Ekstremiści oskarżyli chrześcijan o praktykowanie obcej wiary i porzucenie wiejskich bogów i bogiń. Gdy radykałowie tłukli chrześcijan pałkami i ostrymi kamieniami, zagrozili również, że zostaną zabici, jeśli nie odmówią wiary chrześcijańskiej.

Wszyscy którzy nie mogli uciec od tłumu, byli torturowani przez ponad godzinę. W wyniku ataku pięciu chrześcijan zostaje hospitalizowanych, w tym Bhima Markam, który walczy o życie w szpitalu.

„ Stało się to około 11:00 w nocy ”, Hadme Markam powiedział dla International Christian Concern . „ Obudziłem się ze snu, gdy usłyszałem wielki huk w moich drzwiach. Byłam bardzo przestraszona, ponieważ tej nocy męża nie było w w domu.

„ Zanim zdałam sobie sprawę, co się dzieje, tłum wyłamał drzwi, wpadł do domu i zaczął mnie bić ”, kontynuowała Hadme. „ Cały mój strach dotyczył mojego dziecka. Trzymałam ją blisko piersi i przepychałam się przez tłum. Udało mi się uciec, bo było ciemno. Splądrowali jednak mój dom i zniszczyli wszystkie moje osobiste rzeczy.

„ Uciekłam  wraz z moją czteroletnią córką ” – wyjaśniła Hadme. „ Byłam przemoczona krwią, idąc przez gęsty las. Nosiłam moją czteroletnią córkę i miałam nadzieję, że dotrzemy do następnej wioski.

Rok temu zarówno Channaram, jak i Hadme przeszli na chrześcijaństwo po cudownym uzdrowieniu w swojej rodzinie. Od tego czasu radykałowie ich nękają.

„ W grudniu radykałowie hinduscy zagrozili, że mnie zabiją, jeśli nie porzucę mojej nowej wiary ”, Channaram powiedział ICC. „ Jednak odważnie powiedziałem im, że nikogo nie krzywdzę ani nie robię nic złego. Otrzymałem pokój i radość w moim sercu i każdego tygodnia uczę się dobrych rzeczy, kiedy chodzę do kościoła. Nie odejdę od  Jezusa, bez względu na wszystko, nawet jeśli to oznacza śmierć.

Dzień po ataku, 21 maja, miejscowy pastor pomógł chrześcijanom zgłosić incydent na policję. Policja zarejestrowała pierwszy raport informacyjny nr 46/2020 i oskarżyła napastników zgodnie z sekcjami 147, 452, 323, 427 i 506 IPC. Według lokalnych chrześcijan, oficer House Station obiecał przeprowadzić dochodzenie, ale dopiero po zniesieniu blokady COVID-19. Następnie oficer poradził chrześcijanom, aby nie wracali do wioski, ponieważ mogą wystąpić dalsze ataki.

Wszystkie trzy chrześcijańskie rodziny pozostają wysiedlone w wyniku ataku. Większość z nich przebywa w szpitalu, gdzie ich bliscy są leczeni z powodu obrażeń odniesionych w wyniku ataku 20 maja.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .