Indie: atak hindusów na pastora Ramnivasa Kumara i jego chrześcijańskich gości

HYDERABAD , Indie (Morning Star News) – Pastor Ramnivas Kumar był już wcześniej zaatakowany, ale w ostatnim przypadku był zdumiony, że policja we wschodnich Indiach aresztowała jego krwawiących gości na podstawie jawnie fałszywych oskarżeń, że ponoć byli rabusiami.

Chrześcijanie Avinash Kumar i Rambali Ram odwiedzali dom pastora Kumara w wiosce Ranjitpur w stanie Bihar 13 lipca wraz z dwoma hinduskimi przyjaciółmi, którzy spotkali się z nimi w drodze ze swoich pól w dystrykcie Sitamarhi i poprosili pastora o modlitwę za nich, powiedział przywódca kościoła.

Dwaj Hindusi powiedzieli swoim dwóm chrześcijańskim przyjaciołom, że chcą, aby pastor opowiedział im historię Jezusa i modlił się za nich. Kiedy on i czterej goście rozmawiali przy herbacie, pastor Kumar zapytał, czy niedawna powódź wpłynęła na ich zbiory, wyjaśnił hindusom ewangelię i zaczął się za nich modlić.

„Kiedy się modliłem, słyszeliśmy, jak sąsiedzi krzyczeli na nas z głównych drzwi” – powiedział pastor Kumar w wywiadzie dla Morning Star News. „Rzucali we mnie obelgi, oskarżając mnie o przyjęcie obcej wiary i podążanie za obcym Bogiem”.

Wyszedł z dwoma chrześcijańskimi gośćmi, aby zapytać, dlaczego wtargnęli do jego posiadłości i używają obrzydliwego języka przeciwko niemu i jego wierze.

„Zaczęli nas bić stalowymi prętami i drewnianymi patykami. Obaj bracia zostali uderzeni w głowy i wkrótce zaczęli obficie krwawić – powiedział pastor. „Zostałem również trafiony i nie mogłem kontrolować tłumu przed pobiciem czterech gości, którzy nas odwiedzili”.

Zadzwonił na policję, a funkcjonariusze z komisariatu Punaura przybyli i zapytali, dlaczego tłum wtargnął na jego własność i pobił ich stalowymi prętami i kijami, powiedział Pastor Kumar.

„Napastnicy bardzo taktownie odwrócili sprawę i powiedzieli policji, że martwią się, że cztery osoby wtargnęły do ​​domu Ramnivasa Kumara i że przybyli na czas, aby uratować go przed dzienną kradzieżą” – powiedział Morning Star News. „Policja wysłuchała ich wersji, ale nie zwróciła na nas uwagi. Nasze prośby trafiły w głuche uszy ”.

Funkcjonariusze powiedzieli mu, że czterej goście to „osoby z zewnątrz i mogą nawet zostać zabici, jeśli wejdą do czyjegoś domu w celu dokonania napadu”, i aresztowali dwóch chrześcijańskich gości, powiedział pastor Kumar.

Przedstawiciel grupy prawniczej Alliance Defending Freedom India zadzwonił tej nocy do szefa posterunku i wyższych funkcjonariuszy policji w Bihar, wzywając ich do podjęcia działań przeciwko napastnikom i nie oskarżania niewinnych chrześcijan. W rezultacie chrześcijanie zostali zwolnieni wcześnie rano bez postawienia zarzutów.

Policja ostrzegła napastników, aby nie przeszkadzali pastorowi ani jego przyjaciołom, powiedział pastor Kumar, iz pomocą ADF India zwrócił się o pomoc do komisarza policji i innych wyższych funkcjonariuszy policji, a także do Komisji Praw Człowieka. Władze poinformowały go, że sprawa zostanie rozpatrzona przed funkcjonariuszem pododdziału 13 września.

„Zbezczeszczona wioska”

Pastor Kumar, który ma sztuczną nogę po amputacji z powodu wypadku kolejowego, gdy miał 1 rok, powiedział, że został wcześniej zaatakowany pięć razy, trzy razy brutalnie, w ciągu pięciu lat służby w zubożałym stanie Bihar.

Pięciu wieśniaków w kontakcie z hinduskim nacjonalistą Rashtriya Swayam Sevaksanghem (RSS) podburzyło mieszkańców przeciwko niemu, mówiąc, że zbezcześcił wioskę przyjmując chrześcijaństwo i „próbując szerzyć obcą wiarę” – powiedział.

„Bóg wie, że nie mogę powstrzymać ich przed atakiem fizycznym” – powiedział pastor Kumar. „Po kolejnym ataku w listopadzie 2019 roku w domu chrześcijanina, w którym się modliłem, napisałem do wyższych urzędników, ale nie podjęto żadnych działań przeciwko napastnikom”.

Mieszkańcy oskarżają go o przynoszenie obcej wiary, która zachęca ludzi do jedzenia zakazanego w hinduizmie mięsa krów i wołów. Dodał, że powiedzieli rodzicom, że przeszedł na islam i zaczął jeść wołowinę.

„Moim rodzicom gorzko się to nie podobało i zaczęli mnie atakować” – powiedział.

źródło: morningstarnews.org

Sudan: 120 dzieci umiera każdego dnia z powodu niedożywienia i związanych z nim przyczyn.

Toronto, 8 lipca – 1,1 miliona dzieci w Sudanie głoduje, ponieważ kraj ten boryka się z największym kryzysem żywnościowym ostatnich lat. Liczba dzieci, które żyją w sytuacji kryzysowej, podwoiła się od 2019 r. pół miliona więcej dzieci zagrożonych poważnymi konsekwencjami skrajnego głodu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Połączenie rosnących cen żywności, inflacji i utraty miejsc pracy w wyniku obostrzeń COVID-19 ma niszczący wpływ na rodziny w Sudanie.

W sumie szacuje się, że 9,6 miliona ludzi nie wie, skąd pochodzi ich następny posiłek.

Środki blokujące mające na celu jak twierdzono zapobieganie rozprzestrzenianiu się COVID-19 zakłóciły funkcjonowanie rynków i handlu transgranicznego, paraliżując źródła utrzymania i podnosząc ceny. Od czerwca 2020 r. Ceny zbóż wzrosły trzykrotnie w porównaniu z ubiegłym rokiem i są około cztery razy wyższe niż średnia z ostatnich pięciu lat.

Pracownicy Save the Children twierdzą, że nawet najbardziej podstawowe produkty żywnościowe są poza zasięgiem. Arshad Malik, dyrektor organizacji Save the Children Country w Sudanie, powiedział: „Nasze zespoły na miejscu usłyszały od rodzin, że podczas Ramadanu muszą przerywać post wodą – po prostu nie było jedzenia.

„Jeszcze przed ogłoszeniem pandemii rodziny cierpiały z powodu skutków dziesięcioleci konfliktów, zacofania i słabej gospodarki. Teraz ich życie stało się jeszcze trudniejsze. Nasz zespół każdego dnia spotyka się z coraz większą liczbą rodziców, którzy z trudem przygotowują jedzenie dla swoich pociech.

„120 dzieci umiera każdego dnia z powodu niedożywienia i związanych z nim przyczyn. Istnieje pilna potrzeba wspierania rodziny pieniędzmi i jedzeniem podczas reagowania na COVID-19, w tym zapewnienie natychmiastowej gotówki i zapasów”-dodaje Malik.

Organizacja Save the Children stara się dotrzeć do najbardziej bezbronnych wysiedleńców i społeczności przyjmujących w Kordofanie, Darfurze i Chartumie. Podczas kryzysu organizacja Save the Children przekazała dotacje pieniężne 2000 rodzinom uchodźców w Chartumie i kontynuowała dystrybucję nasion i sprzętu rolniczego w Kordofanie Południowym oraz bony w Darfurze i Kordofanie. Organizacja Save the Children wspiera także ponad 100 ośrodków żywieniowych w Darfurze, Kordofanie, w stanach Morza Czerwonego i Nilu Błękitnego, aby zmniejszyć niedożywienie wśród dzieci i matek w ciąży lub karmiących piersią.

źródło: reliefweb.int

W celu umówienia wywiadu prosimy o kontakt:

Jessica Bryant 647-973-1185 lub jbryant@savethechildren.ca

Szacuje się, że 21% populacji doświadcza Kryzysu lub gorszego poziomu braku bezpieczeństwa żywnościowego (Faza 3 IPC lub wyższa) i wymaga pilnych działań. Jest to najwyższy wynik odnotowany w historii IPC w Sudanie w porównaniu z poprzednimi latami.

[vi] [ii] Obecnie 1,1 miliona dzieci znajduje się na „4. poziomie IPC”, czyli na etapie bezpieczeństwa żywnościowego przed klęską głodu ( więcej informacji można znaleźć w IPC ). W zeszłym roku o tej porze w tej samej kategorii było 521 000 dzieci . Obliczono to na podstawie tego, że dzieci stanowią 50% populacji, patrz UNICEF .