Indie: 5-letnia dziewczynka zamordowana jako ofiara z ludzi w praktykach okultystycznych

Policja poinformowała, że ​​pięcioletnia dziewczynka została zabita w dystrykcie Charaideo w stanie Assam w podejrzeniu składania ofiar z ludzi.

Praktykujący okultyzm zamieszany w zbrodnię został aresztowany.

Dziewczyna, najmłodsza z pięciorga rodzeństwa, została porwana ze swojego domu w herbaciarni przez niezidentyfikowanych ludzi, gdy spała w poniedziałkową noc.

Ciało dziecka zostało wydobyte z rzeki Singlu we wtorek wieczorem, a na brzegu rzeki znaleziono czerwone płótno z prochami wraz z innymi materiałami używanymi w rytuałach tantrycznych, co wskazuje, że może to być przypadek ofiary z ludzi.

Policja znalazła także ubrania dziecka i kilka innych przedmiotów związanych z rytuałami religijnymi z brzegu rzeki.

„Odzyskanie ciała i innych przedmiotów doprowadziło nas do podejrzeń, że może to być przypadek czarów lub ofiar z ludzi. Nasze zespoły przesłuchały kilka osób i ostatecznie ojciec ofiary i miejscowy okultysta zostali aresztowani za udział w zabójstwie dziecka”

Powiedział, że „sadhak” (praktykujący okultyzm) został aresztowany.

Dochodzenie jest w toku i nie wyklucza się możliwości składania ofiar z ludzi. Wcześniej zdarzały się przypadki składania ofiar z ludzi w zdominowanych przez Adivasi ogrodach herbacianych na tym obszarze.

źródła: indiatoday/indiatimes/hindustantimes

O tym jak echa głodu nie milkną

Abdo Sayid w wieku 4 lat ważył tylko 14 funtów.Kredyt…Giles Clarke/Biuro ONZ ds. Koordynacji Spraw Humanitarnych

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać, brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Przypominamy o obywatelach i obywatelkach tego kraju, zwłaszcza tych najmłodszych, apelując o konkretną dla nich pomoc.

• 9 lipca 2011 r. Sudan Południowy po dekadach przemocy i konfliktów ogłosił niepodległość jako najmłodszy naród na świecie
  • Brutalny konflikt wybuchł pod koniec 2013 roku. Ponad 2,2 miliona ludzi zostało zmuszonych do ucieczki, głównie do krajów regionu: Etiopii, Sudanu i Ugandy.  Kolejne 1,6 mln uciekało w obrębie kraju
  • Dziś obywatele Sudanu Południowego są dziś jedną z 5 najliczniejszych na świecie społeczności, którzy są uchodźcami (obok Syrii czy Afganistanu)
  • To także  jeden z krajów w najgorszej sytuacji żywnościowej na globie (brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy 60% populacji)
Głód jest męczący i poniżający.

Co możemy zrobić, aby pomóc?

Na naszej stronie internetowej dostępna jest zbiórka. Dzięki zebranym środkom możemy rozszerzyć działania pomocowe w Sudanie Południowym i dotrzeć do większej liczby osób zagrożonych głodem. Najłatwiej i najefektywniej jest przekazywać organizacjom pomocowym środki finansowe, dzięki czemu jesteśmy w stanie kupić na miejscu sprzęt i towary.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie milionów osób zostało zagrożone.

Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

Numer konta
FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół – Sudan Południowy”

BIC (SWIFT): BPKOPLPW