Indie: 27-letni Chrześcijanin Kande Mudu zamordowany! Poderżnęli mu gardło.

06/20/2020 Indie (International Christian Concern)

Według Christian News 27-letni Chrześcijanin o imieniu Kande Mudu został zaatakowany i zamordowany przez grupę uzbrojonych mężczyzn w dystrykcie Khunti w indyjskim stanie Jharkhand.

Morderstwo miało miejsce w nocy 7 czerwca, kiedy grupa uzbrojonych mężczyzn pojawiła się w domu Kande Mudu i zażądała, aby wyszedł na zewnątrz.

Bandyci wyłamali drzwi i siłą wyprowadzili Mudu z domu. Następnie radykałowie brutalnie zaatakowali Mudu i poderżnęli mu gardło.

Bindu Mudu, żona Mudu, powiedziała Christian Solidarity Worldwide: „ Po wysłuchaniu mężczyzn przy drzwiach mój mąż wiedział, że nasze życie jest w niebezpieczeństwie i że mężczyźni mają złe zamiary. Następnie Mudu powiedział swojej żonie: „ Mogę zostać zabity, ale  pozostań silna i nigdy nie porzuć wiary w Jezusa, nawet jeśli mnie zabiją.

Według doniesień, Mudu został chrześcijaninem cztery lata temu wraz ze swoją rodziną. Byli jedynymi chrześcijanami w swojej wiosce. Przed morderstwem z 7 czerwca Mudu i jego rodzina byli ciągle nękani z powodu ich wiary. Teraz rodzina Mudu, w tym jego żona i córki, zostali zmuszeni do opuszczenia wioski.

Pierwszy raport informacyjny (FIR), dokument wymagany do rozpoczęcia dochodzenia karnego, został zarejestrowany w sprawie zabójstwa Kande Mudu.

Do chwili obecnej nie aresztowano podejrzanych, a rodzina Mudu została wysiedlona w nieujawnione miejsce.

Dyrektor naczelny CSW Mervyn Thomas powiedział: „Nasze najgłębsze modlitwy i kondolencje kierujemy do żony Mudu, Bindu i jego rodziny za stratę męża, ojca i syna. Pan Mudu został zamordowany z powodu swojej wiary. W CSW jesteśmy coraz bardziej zaniepokojeni bezlitosnym nękaniem, dyskryminacją i cierpieniem, jakie napotykają chrześcijanie w Indiach, po prostu z powodu korzystania z ich prawa do praktykowania religii innej niż większość ich współobywateli. Konstytucja Indii wyraźnie stwierdza, że ​​„wszyscy ludzie mają równe prawo do wolności sumienia i prawa do swobodnego wyznania, praktykowania i propagowania religii”. Kultura nienawiści wobec mniejszości religijnych i bezkarność otaczająca ataki na nich rozprzestrzeniają się gwałtownie w całych Indiach. Należy pilnie rozwiązać ten problem i wzywamy władze w Jharkhand i rząd centralny do opracowania planu działania. Chrześcijanie i inne mniejszości religijne muszą czuć się bezpiecznie i móc żyć w swoich domach oraz mieć środki do życia jako równi obywatele bez obawy przed przemocą lub prześladowaniem ze strony jakiejkolwiek części społeczności ”.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski