Indie: 16-letni chrześcijański chłopiec został brutalnie zamordowany przez ekstremistów religijnych.

06/08/2020 Indie ((International Christian Concern)

Według lokalnych raportów, Sombura Madkami, 16-letni chrześcijański chłopiec ze wsi Kenduguda, położonej w dystrykcie Malkangiri w indyjskim stanie Odisha, został brutalnie zamordowany przez ekstremistów religijnych. Przywódcy chrześcijańscy twierdzą, że Sombura została zamordowana przez ekstremistów religijnych, którzy od lat nękali chrześcijan w wiosce Kenduguda.

„ W nocy 4 czerwca kilku wieśniaków spotkało się z garstką religijnych fanatyków, którzy nie byli mieszkańcami wioski, i próbowali porwać miejscowych chrześcijan ” , powiedział pastor Kosha Mosaki.

Ekstremiści schwytali Somburę i dwóch innych chrześcijan. Jednak dwaj pozostali chrześcijanie byli w stanie uciec przed porywaczami, zanim zostali zabrani do dżungli.

W dżungli ekstremiści brutalnie zamordowali Somburę. Ekstremiści pochowali następnie ciało Sombury, próbując ukryć zbrodnię.

Jednak dwaj pozostali chrześcijanie, którzy uciekli, powiadomili miejscową policję. Policja natychmiast zidentyfikowała Debę Madkami, Budrę Muchaki, Aaitę Kabasi, Rabu Madi i innych jako zaangażowanych w porwanie i zabójstwo chrześcijańskiego chłopca.

Policja zlokalizowała również ciało Sombury w ramach pierwszego dochodzenia po aresztowaniu i przesłuchaniu zidentyfikowanych osób.

Policja z okręgu Malkangiri złożyła pierwszy raport informacyjny (FIR nr 0180/20) przeciwko osobom oskarżonym o zamordowanie Sombury.

Według miejscowych chrześcijan ekstremiści religijni nękali ich społeczność przez kilka lat przed morderstwem.

Pastor Bijay Pusuru z kościoła domu Betel w Kenduguda twierdzi, że ekstremiści ograniczyli działalność kościoła i grozili śmiercią rodzinom chrześcijańskim, które nadal chodzą do kościoła. Pastor Pusura twierdzi, że policja i przywódcy wsi zrobili niewiele w odpowiedzi na te incydenty.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .