Ujawniono nowe szczegóły zdarzenia jakie w sierpniu wstrząsnęło Szwecją. Dwaj chłopcy zostali poddani torturom i zgwałceni przez imigrantów.

Do makabrycznych zdarzeń doszło w sierpniu w pobliżu miasta Solna. Do dwóch chłopców podeszło dwóch imigrantów – 18-letni Tunezyjczyk i 21-letni Kurd. Obydwaj mają już szwedzkie obywatelstwo.

Imigranci podeszli do chłopców i chcieli sprzedać chłopcom narkotyki.

Gdy ci odmówili oprawcy powiedzieli im, że należą do gangu „Szwadron Śmierci” i grożąc przerażonym chłopcom nożami zawlekli ich do lasu, a potem na cmentarz, gdzie przez wiele godzin torturowali ich i zgwałcili.

W tym tygodniu rozpoczął się proces przeciwko zwyrodnialcom i ujawnione zostały nowe szczegóły makabrycznej sprawy. W sądzie chłopcy zeznawali co ich spotkało.

Bandyci kazali im się rozebrać i położyć na ziemi. Siedząc na nich przypalali ich zapalniczkami i dźgali i cięli nożami. Jeden ze zwyrodnialców stawał na głowie leżącego chłopca.

Chłopiec opisywał, iż miał uczucie, iż jego głowa zostanie zmiażdżona jak tłuczone ziemniaki. W usta wetknięto im ich własne skarpetki i przewiązano je paskami tak, żeby nie krzyczeli, nie wzywali pomocy. Potem zostali zgwałceni kijem.

Tortury trwały wiele godzin przez całą noc. Chłopcom w międzyczasie zwyrodnialcy kazali wykopać groby i kłaść się w nich. Grozili, że pogrzebią ich żywcem.

Obydwu chłopców znaleziono następnego dnia nad ranem zakrwawionych i półprzytomnych z wycieńczenia i przerażenia.

Jeden był zupełnie nagi, drugi miał na sobie tylko koszulkę.

Dwaj zwyrodnialcy są oskarżeni o porwanie, pozbawienie wolności z użyciem siły, napad, maltretowanie i gwałt.

źródło: nczas

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”