WASZYNGTON – Międzynarodowy Komitet ds. Nigerii (ICON), organizacja non-profit działająca na rzecz zapewnienia przyszłości wszystkim Nigeryjczykom, opublikowała dziś nowy tom danych („raport”), który udowadnia prześladowania religijne i ludobójstwo, które miały miejsce w Nigerii w ciągu ostatnich 20 lat .

Raport zawiera niedawne zeznania niektórych z ponad 60 000 ofiar w Nigerii, w tym zeznania świadków.

W telekonferencji wideo współzałożyciel ICON, Kyle Abts, przedstawił raport zatytułowany „Nigeria’s Silent Slaughter: Genocide in Nigeria and the Implications for the International Community”, mówiąc:

„Relacje z pierwszej ręki o trwających prześladowaniach religijnych i ludobójstwie są szokujące i nie mogą być tolerowane. Podczas gdy rządowi kraju nie udało się powstrzymać przemocy, Nigeria została przekształcona w epicentrum działań terrorystycznych i tykającą bombę zegarową. Ten raport pokazuje nam, że potrzebne są działania już teraz, a interwencja Stanów Zjednoczonych ma kluczowe znaczenie ”.

Korzystając z danych od 1 stycznia 2000 r. Do 31 stycznia 2020 r., Raport ICON ujawnia, jak jedna z najbardziej śmiercionośnych grup terrorystycznych na świecie, Boko Haram, zabiła ponad 43 000 Nigeryjczyków, w zdecydowanej większości kobiety i dzieci. Ponadto podnosi świadomość ciągłych ataków Fulani Militants, którzy zabili prawie 19 000 Nigeryjczyków, głównie chrześcijańskich rolników. Na podstawie zebranych danych w latach 2000-2019 liczba zgonów w wyniku ataków Fulani Militant to 17 284 osób w całym kraju, 13079 w stanach z przewagą chrześcijaństwa (Benue, Kaduna, Plateau i Taraba). Oznacza to, że trzy na cztery ofiary Fulani Militant w tym czasie były chrześcijanami.

Pobierz raport –  „Silent Slaughter Nigerii”

Rząd Nigerii twierdzi, że „panuje nad sytuacją”, ale ataki terrorystyczne nadal pustoszą różne części kraju, a sprawcy wydają się być bardziej ośmieleni przez samozadowolenie rządu.

„Trwająca przemoc i brutalność dokonywana wobec niewinnych Nigeryjczyków przez islamistycznych terrorystów, takich jak Boko Haram i Fulani Militants, musi się skończyć; to takie proste ”- powiedział współzałożyciel ICON, Stephen Enada.

„Prezydent Buhari i jego administracja próbują naprawdę dyktować narrację i warunkować światu, aby naprawdę wierzył, że chrześcijanie Nigerii są bezpieczni przed terroryzmem, co jest po prostu nieprawdą, jak potwierdza nasz raport. Specjalny wysłannik USA jest kluczem do zmiany sytuacji w Nigerii ”.

ICON od kilku lat opowiada się za wysłaniem przez USA specjalnego wysłannika do Nigerii i regionu jeziora Czad. Na początku tego roku organizacja nawiązała współpracę z Międzynarodową Organizacją Budowania Pokoju i Sprawiedliwości Społecznej (PSJ), aby rozpocząć kampanię Silent Slaughter.

Silent Slaughter to globalna kampania stworzona, aby rzucić światło na kryzys humanitarny w Nigerii i wzywać do pokoju. Celem jest zaangażowanie globalnych partnerów do pociągania Prezydenta Buhariego do odpowiedzialności.

Silent Slaughter wspiera pokojową, zjednoczoną Nigerię i jednoznacznie wierzy, że wysłanie specjalnego wysłannika USA do Nigerii i regionu jeziora Czad jest kluczem do osiągnięcia tego celu.

Inni uczestnicy ostatniej telekonferencji ICON to dr Gregory Stanton, prezes i partner-założyciel Genocide Watch; Gubernator stanu Benue Samuel Ortom; Wielebny Johnnie Moore, przewodniczący Kongresu Przywódców Chrześcijańskich i komisarz USCIRF; i były kongresman Frank Wolf.

Raport „Silent Slaughter Nigerii” został pochwalony przez wiele osób politycznych i religijnych co potwierdza ważność dokumentu. Dokument został poparty przez Radę ds. Badań Rodzinnych, Centrum Wolności Religijnej Instytutu Hudsona, Śledzenie Ludobójstwa, International Christian Concern, członków rządu stanu Benue, parlamentu Wielkiej Brytanii i nie tylko.

Tony Perkins, Family Research Council

„Nowo opublikowany raport ICON jest jednocześnie niepokojący i pilny. Przed słowami trzech szanowanych na całym świecie ekspertów ds. Praw człowieka – Rep. Frank Wolf; Baroness Cox, Izba Lordów; oraz abp Benjamin Kwashi – ten niezwykły raport przedstawia druzgocący obraz trwającej rzezi, która grozi zdziesiątkowaniem największego i najlepiej prosperującego kraju Afryki. Strona po stronie zawiera skrupulatnie dobrane fakty i liczby, w tym oryginalne poświadczenia incydentów, informacje prawne, mapy, wykresy i wykresy. Sprowadza się to do jasnego przedstawienia śmierci i zniszczenia dokonanego przez dzikich dżihadystów, w szczególności radykałów Boko Haram i Fulani. Uważam, że te ponure dowody wymagają natychmiastowych działań.

Baroness Cox, Parlament Wielkiej Brytanii

„Miałem bolesny przywilej odwiedzenia niektórych z najbardziej dotkniętych obszarów i usłyszałem bezpośrednio od ocalałych z ataków. Dzielili – z ogromną odwagą i łzami – osobiste tragedie masowych rzezi, tortur, amputacji, gwałtów, przymusowych wysiedleń i niszczenia domów, kościołów i pól uprawnych. Im dłużej te masakry i okrucieństwa są tolerowane, tym bardziej ośmielają się sprawcy. Dajemy im „zielone światło”, aby bezkarnie kontynuowali zabijanie i niszczenie. Dlatego też gorąco pochwalam to aktualne sprawozdanie i mam nadzieję, że w trybie pilnym zostaną podjęte odpowiednie działania ”.

International Christian Concern

„International Christian Concern był zaniepokojony dowodami przedstawionymi w Silent Slaughter w Nigerii. Książka pomaga rzucić światło na przerażające prześladowania na wielką skalę, które mają miejsce w Nigerii – tragedii, która wciąż nasila się, ale konsekwentnie nie przyciąga odpowiedniej międzynarodowej uwagi ”.

Nina Shae, Centrum Wolności Religijnej Instytutu Hudsona

„Dane ICON rzucają ważne światło na brutalny atak wspólnot chrześcijańskich w dużych częściach Nigerii. To ważna kompilacja pokazująca, że ​​Nigeria stała się jednym z najbardziej zapalnych na świecie miejsc islamskiego ekstremizmu i że teraz więcej chrześcijan zostało tam zabitych za wiarę, niż zostało zamordowanych podczas ludobójstwa ISIS w Iraku i Syrii łącznie. Jak dotąd nasze świeckie media i establishment polityki zagranicznej przegapiły tę historię. Mam nadzieję, że nasi decydenci i zwykli obywatele zapoznają się z tym krytycznym sprawozdaniem i podejmą działania, które pomogą. Dziękuję IKONO za ujawnienie tych strasznych prześladowań i pracę na rzecz sprawiedliwości dla tych wierzących! ”

Dr Gregory Stanton, strażnik ludobójstwa

„To historyczny dokument, który przygotowała ICON. To bardzo przypomina dokument, który Rycerze Kolumba przygotowali, kiedy próbowaliśmy zademonstrować Kongresowi, że ISIS popełniało ludobójstwo na Jazydach, chrześcijanach, szyickich muzułmanach i innych grupach religijnych w Syrii i Iraku, co, jak wiecie, zaowocowało jednogłośna rezolucja stwierdzająca takie. ”

O Międzynarodowym Komitecie ds. Nigerii (ICON)

„International Committee on Nigeria to konsorcjum Nigeryjczyków i innych narodowości, które połączyły wysiłki, aby pomóc Nigerii. Naszą misją jest stworzenie społeczności, w której praworządność kieruje każdym aspektem interakcji społecznych w Nigerii. ICON promuje godność ludzką, prawo do życia, wolność religijną oraz ochronę osób bezbronnych przed wszelkimi formami prześladowań.”

KONTAKT: Elizabeth Heaton, 202-445-9858, elizabeth@eahstrategiesllc.com