Hinduska medytacja transcendentalna w Okręgu szkolnym Chicago

CHICAGO – Koalicja rodziców, nauczyciela i grupy kościołów złożyła pozew przeciwko Chicagowskim Szkołom Publicznym, próbując powstrzymać dystrykt przed zezwoleniem uczniom na naukę hinduskiej transcendentalnej medytacji i jej inicjacyjnej pudży.

„Program„ Czasu Ciszy ”opiera się na wierzeniach hinduskich, a praktyka„ medytacji transcendentalnej ”ma zasadniczo charakter religijny” – stwierdza wyzwanie prawne .

„Prawa powodów wynikające z Pierwszej Poprawki zostały naruszone, gdy oskarżeni stworzyli środowiska w szkołach publicznych, w których aprobowano hinduskie wierzenia i praktykę„ transcendentalnej medytacji ”, a uczniów zmuszano do angażowania się w praktyki religijne wbrew ich woli”.

Powodami są grupy Separation of Hinduism from our Schools – koalicja rodziców i uczniów, którzy sprzeciwiają się medytacji i innym praktykom nauczanym w szkołach – oraz Civil Liberties for Urban Believers, stowarzyszenie kościołów i ministerstw w rejonie Chicago.

Zgodnie z oficjalną skargą, Fundacja Davida Lyncha zwróciła się do University of Chicago Urban Labs o przedstawienie programu „Cichy czas” w szkołach w Chicago. Program jest oferowany szkołom w centrach miast w całym kraju w celu zwalczania „traumatycznego stresu”.

„Program Quiet Time to praktyczne, oparte na dowodach podejście do zmniejszenia stresu i radykalnej poprawy wyników w nauce, samopoczucia uczniów i środowiska szkolnego” – czytamy na stronie internetowej fundacji. „Ten ogólnokrajowy program uzupełnia istniejące strategie edukacyjne, poprawiając fizjologiczne podstawy uczenia się i zachowania”.

Twierdzi, że program „nie obejmuje żadnej religii, filozofii ani zmiany stylu życia”.

Jednak zgodnie z pozwem uczniowie uczestniczących szkół chicagowskich aktywnie brali udział w ceremonii inicjacji „Puja” w godzinach szkolnych, przynosząc pewne przedmioty do przedstawienia wizerunkowi Guru Dev – nauczyciela hinduskiego założyciela transcendentalnej medytacji Maharishi Mahesh Yogi – chociaż tożsamość osoby na zdjęciu nie została ujawniona.

Instruktor podobno również intonował słowa w sanskrycie, nie tłumacząc tego, co mówiła.

Studentów dodatkowo nauczono różnych mantr, aby recytowali po cichu podczas medytacji, poinstruowano ich o wymowie, ale powiedziano im, że są to „dźwięki bez znaczenia”.

„Mantry są pobierane z wybranej puli sanskryckich słów, które oddają cześć lub odnoszą się do konkretnych bóstw hinduskich. Na przykład mantra „Cel” jest związana z bóstwem Saraswati, który jest hinduską boginią wiedzy, muzyki, sztuki, mądrości i nauki ”- stwierdza pozew.

Codziennie odbywały się dwie sesje medytacyjne, podczas których instruktor uderzał dzwonkiem „ghanta”, używanym w hinduskich rytuałach, aby ogłosić rozpoczęcie 15-minutowej praktyki.

„Uczniowie zostali poinstruowani, aby zachować wszystkie informacje o rytuale inicjacyjnym„ Pudża ”w tajemnicy przed innymi osobami, w tym rodzicami” – zeznała zastępcza nauczycielka Dasia Skinner w swojej oficjalnej deklaracji. „Uczniowie powiedzieli mi, że instruktorzy TM ostrzegli ich, że to, co wydarzyło się w pokoju„ Cichy czas ”, powinno pozostać w pokoju„ Cichy czas ”.”

W pozwie zarzuca się również, że chociaż studenci mogli zrezygnować, „mimo to byli również naciskani, aby wziąć udział”. Stwierdza, że ​​program stanowi naruszenie Pierwszej Poprawki do Konstytucji Stanów Zjednoczonych.

Przeczytaj cały pozew tutaj.

źrodło: christiannews.net

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy.

Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.