Hinduscy nacjonaliści zachęcają animistów, którzy wierzą, że natura ma ducha, do ataku na chrześcijan

NEW DELHI  ( Morning Star News ) – Sześć chrześcijańskich rodzin modliło się w zeszłym miesiącu we wschodnich Indiach, kiedy wpływowy bogaty człowiek z siekierą wprowadził innych i ostrym językiem zapytał, dlaczego porzucili swoją plemienną religię.

Starszy Burjo Tadinji z kościoła w wiosce Chichima w stanie Odisha odpowiedział: „Znamy prawdziwego żywego Boga; nie zostawimy go. Kiedyś oddawaliśmy się walkom i mówiliśmy kłamstwa, ale teraz tego wszystkiego nie robimy. Kochamy tę wiarę i dlatego ją przestrzegamy ”.

Według pastora Bibudhana Pradhana, oburzony przywódca grupy 20-25 mężczyzn z trzech różnych wiosek zaczął wymachiwać toporem na konstrukcji kościoła.

„Poradzili sobie z chrześcijanami, uszkodzili [przyległy] chrześcijański dom i pocięli siekierą pokrytą strzechą konstrukcję” – powiedział 48-letni pastor Pradhan w wywiadzie dla Morning Star News. „Zagrozili, że wypędzą ich z domów i wioski, jeśli zgłoszą sprawę policji”.

Tłum przyłączył się i wkrótce struktura kościoła została zniszczona, a sąsiedni dom Tadinjiego również został uszkodzony. – Podarli ubranie jednego chrześcijanina i kamieniem rozbili telefon komórkowy innego chrześcijanina nagrywającego atak – powiedział pastor Pradhan.

Lider mafii, którego nazwisko nie jest ujawniane, aby chronić okolicznych chrześcijan, ostrzegł ich, aby nie zgłaszali ataku policji, powiedział starszy kościoła Tadinji.

„Jeśli przyjedzie policja, nie pozwolimy ci mieszkać w wiosce i przegonimy” – powiedział Tadinji.

źródło: christiannews

Głód – wirus który zabija bezbronne i porzucone dzieci!

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)