Handel narządami syryjskich dzieci

BEIRUT – Triumphant Mercy Lebanon ostatnio podzielił rosnące obawy dotyczące niebezpieczeństw, przed którymi stoją wysiedleni Syryjczycy mieszkający w obozach dla uchodźców w Libanie.Ponad 1,5 miliona ludzi uciekło przed wojną domową, która szalała w ich rodzinnym kraju od 2011 roku.W połowie 2015 r. Rząd libański oficjalnie zaprzestał rejestrowania wysiedlonych Syryjczyków jako uchodźców. Niezarejestrowani uchodźcy z Syrii nie mają prawa do pracy.

Z wyjątkiem pomocy ze strony organizacji pozarządowych i FBO, takich jak Triumphant Mercy, ci ludzie są zdani na siebie, jeśli chodzi o jedzenie, schronienie, edukację i opiekę zdrowotną. Żyją w najtrudniejszych warunkach.

Podejmowane są starania, aby zachęcić, jeśli nie ostatecznie zmusić uchodźców do powrotu do Syrii. Jednak powrót do domu może być gorszy dla tych niewinnych i nieszczęśliwych rodzin. Prawdopodobieństwo, że ich dom w ogóle istnieje, jest stosunkowo niewielkie.

Powrót nie dałby uchodźcom nic. Mieli stawić czoła gruzom pozostałym po zniszczeniach wojennych. Infrastruktura i systemy komunikacyjne mogą nie istnieć. Pożywienie, czysta woda, schronienie, szkoły i placówki medyczne byłyby tak samo trudno dostępne, jak dla nich w Libanie.

Triumphant Mercy i inne organizacje pozarządowe biorą teraz udział w wysiłkach na rzecz ratowania uchodźców przed stosunkowo nowym, ale rosnącym zagrożeniem: handlem ludźmi. Ale rodzaj handlu, z którym teraz się spotykają, to handel narządami .

Handel narządami to miecz obosieczny. Z jednej strony rodzice boją się spuścić swoje dzieci z oczu, aby nie zostały porwane i zmuszone do bycia dawcami. Z drugiej strony, niektórzy mężczyźni i kobiety są tak zdesperowani w poszukiwaniu źródła dochodu, że wpadają pod urok handlarzy ludźmi i stają się chętnymi dawcami w zamian za stosunkowo duże kwoty gotówki.

Uprowadzone dzieci nigdy nie mogą zostać zwrócone. Dawcy ochotnicy są praktycznie porzucani po usunięciu pożądanego organu.

BBC News udało się uzyskać wywiad z jednym z pośredników, którzy porywają dzieci lub przekonują innych do zostania ochotnikami. Co ciekawe, anonimowy handlarz nie miał trudności z uzasadnieniem swojej pracy.

„Rezygnacja z organu to nic w porównaniu z okropnościami, których już doświadczyli”.

„Wykorzystuję je, a oni na tym korzystają”.

„[Mój klient] poprosił kiedyś o oko i udało mi się znaleźć [kogoś] chętnego do sprzedaży jego oka. Zrobiłem zdjęcie oka i wysłałem je chłopcom przez WhatsApp w celu potwierdzenia. Następnie dostarczyłem dawcę ”.

„Ciągle się nimi opiekuję. . . dopóki nie usuną szwów. W momencie, gdy zgubią szwy, nie obchodzi nas, co się z nimi stanie ”.

„Nie obchodzi mnie, czy [osoba] umrze. Mam to, czego chciałem. To nie mój problem, co stanie się później ”.

„Wiem, że to, co robię, jest nielegalne, ale pomagam ludziom”.

Trudno jest pojąć, co ludzie zrobią, gdy znajdą się w rozpaczliwej sytuacji. Równie bolesne jest zrozumienie, jak bezduszni mogą stać się inni, gdy widzą okazję, aby skorzystać z nieszczęścia innych i zrobić to z tak zdeprawowanym sumieniem.

Pracownik terenowy Triumphant Mercy wyjaśnił:

„Nie tylko zostałeś wysiedlony, nie tylko odczuwasz presję życia, nie tylko nie wiesz, co przyniesie jutro, ale także nie wiesz, czy zostaniesz eksmitowany z obozu, czy nie. Nie wiesz, czy będziesz mógł wrócić do Syrii, czy nie, ale obawiasz się też, że twoje dzieci znikną. To kolejna trauma na szczycie wszystkiego innego ”.

Pracownicy firmy Triumphant Mercy poświęcają swój czas uchodźcom syryjskim, aby nie tylko zapewnić pomoc, ale także ochronę. Przede wszystkim są obecni, aby dzielić się miłością Chrystusa i że dzięki Niemu jest nadzieja na jutro.

Aby przeczytać więcej wiadomości na temat handlu ludźmi w Missions Box, przejdź tutaj .

źródło: missionsbox.org

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

200392137-001

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Fundacja”FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)