Hamadan: Grób Estery i Mordechaja podpalony na 72 rocznice powstania państwa Izrael

22.05.2020 Iran – W ubiegłym tygodniu, grób Estery i Mordechaja w irańskim Hamadanie został podpalony na 72 rocznicę powstania państwa Izrael. Dyrektor generalny Departamentu Dziedzictwa Kulturowego, Rękodzieła i Turystyki w Hamadan ogłosił, że pożar dotknął jedynie budynek oficyny, a nie główny obiekt.

Dwa inne miejsca kultu religijnego, świątynia hinduska i cmentarz chrześcijański, również zostały podpalone w następnych dniach. Jednak wiadomość jest przyćmiona przez ogień przy grobie Estery i Mordocheusza. Lokalna policja bada to wydarzenie, a materiał z nadzoru pokazuje osobę na miejscu zdarzenia.

W lutym ubiegłego roku pojawiły się obawy dotyczące rzekomych planów, które przekształcą grób w urząd konsularny Palestyny. Chociaż ten grób jest w dużej mierze otoczony irańskimi kontrowersjami dotyczącymi Izraela, ma on poważne konsekwencje dla wolności religijnej. Grób jest również udostępniony jako święte miejsce wśród wiary chrześcijańskiej, a rząd irański często oskarża chrześcijan o promowanie syjonizmu.

Irańscy chrześcijanie są często wykorzystywani przez rząd jako pionki w większej politycznej grze. Rząd obwinia zagraniczne wpływy i wtrącanie się w to, dlaczego tak wielu Irańczyków przeszło na chrześcijaństwo. To jednak pokazuje ogromne rozłączenie rządu z własnymi obywatelami. Irańczycy są zmęczeni próbami rządzenia sumieniem przez władze, co otworzyło drzwi do szerzenia Ewangelii.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.