Hakerzy chińskiej bezpieki szpiegują Chrześcijan

23.07.2020 Chiny (International Christian Concern)

Wszechobecna służba bezpieczeństwa Chin zawsze śledziła obywateli w różnych celach. Śledzenie obywateli chrześcijańskich umożliwiło władzom naloty na kościoły domowe i aresztowanie pastorów. Według Departamentu Sprawiedliwości Li Xiaoyu (34 lata) i Dong Jiazhi (lat 31) dwóch oskarżonych o sponsorowanie przez państwo cyperspie włamało się do danych osobowych dysydentów, duchownych i obrońców praw człowieka.

Ci sami dwaj chińscy hakerzy zostali oskarżeni o próbę kradzieży informacji na temat amerykańskiego koronawirusa i zostali umieszczeni na liście poszukiwanych przez FBI 7 lipca 2020 r.

Według Fox News, włamali się do prywatnego e-maila pastora kościoła domowego w Chengdu i przekazali informacje Komunistycznej Partii Chin (KPCh), która wkrótce potem doprowadziła do aresztowania pastora.

Rzeczniczka Departamentu Sprawiedliwości, Kerri Kupec, powiedziała gospodarzowi Fox News: „ Na przykład chiński rząd zamknął chrześcijański kościół domowy i w ciągu tygodnia te dwie osoby włamały się na konto e-mail tego chińskiego pastora chrześcijańskiego, zebrały te e-maile, przesłały [je] rządowi chińskiemu, a następnie rząd chiński aresztował tego pastora ”.

Obaj również „przekazali […] [informacje] pastorowi kościoła chrześcijańskiego w Xi’an oraz dysydentowi i byłemu protestantowi na placu Tiananmen” .

David Curry, prezes i dyrektor generalny Open Doors USA, powiedział, że “bezpieczeństwo” Chin narusza prawa ich obywateli. „Widziałem to na własne oczy, jak obserwowaliśmy ulice, ale także kościoły, obserwując ich zgromadzenie. Skanowanie twarzy, gdy wchodzisz, a następnie śledzenie cię i generowanie raportów – powiedział. Te raporty rzekomo zostały wbudowane w ich system sztucznej inteligencji w celu śledzenia chrześcijańskich zachowań.

źródło: persecution.org