Grupa Islamistów w Mozambiku zabija 52 młodych członków wioski, gdy odmówili przyłączenia się do grupy terrorystycznej.

Informacja napłynęła: 04/27/2020 Mozambik  – Islamska rebelia w północnym Mozambiku stale rośnie i rozwija się. Najnowszym wydarzeniem w tym kraju jest to, że 7 kwietnia muzułmańscy bojownicy, prawdopodobnie związani z ISIS, zabili 52 młodych członków wioski, gdy odmówili przyłączenia się do grupy terrorystycznej. Zabójstwa składały się głównie z ścięć i strzelanin w stylu egzekucyjnym. Grupa stara się powiększać i przejmować kontrolę nad większą ilością ziemi w północnym Mozambiku.  Ich taktyka może stać się jeszcze bardziej agresywna.

Chociaż ten atak miał miejsce kilka tygodni temu, zaczęły pojawiać się wieści o tych zgonach. Do tej pory rząd Mozambiku nie zajął się otwarcie kwestią powstańców ani tym, jak zamierzają sobie z tym poradzić. W kilku atakach, które miały miejsce na początku tego roku, wojsko i personel bezpieczeństwa zostali zabici przez powstańców. Mimo to rząd nie podjął żadnych poważnych nacisków na zakończenie rebelii i powstrzymanie ataków.

Setki tysięcy ludzi zostało przesiedlonych z powodu rosnącej przemocy w bogatym w minerały regionie północnym. Ci, którzy uciekają, często nie mają dokąd uciec ani miejsc, w których mogliby wrócić do normalnego życia. Proszę, módlcie się za osoby dotknięte tym narastającym kryzysem oraz za rząd, który ma mądrość w postępowaniu z tymi brutalnymi bojownikami.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org