Głód i bezrobocie w Pakistanie

Drastycznie rośnie bezrobocie w Pakistanie.

Około siedemdziesięciu procent chrześcijan straciło pracę podczas sanitarnej blokady w całym kraju.

Chrześcijańska organizacja Pakistan Partnership Initiative (PPI), z siedzibą w Islamabadzie, przeprowadziła niedawno badania na podstawie wywiadów z różnymi wspólnotami wyznaniowymi w 10 okręgach w całym kraju.

Okazało się, że na skutek wprowadzonych obostrzeń “pandemicznych” najbardziej ucierpiały mniejszości religijne, przede wszystkim chrześcijanie.

Zmniejszyło się również dofinansowanie organizacji wyznaniowych, a ich środki zostały obcięte z powodu surowych regulacji rządowych i zmniejszonego przepływu funduszy od społeczności międzynarodowych.

Wzrasta również presja wywierana na Kościół, ponieważ wiele grup społecznych zwraca się do niego o pomoc. Spowolnienie wzrostu gospodarczego i cięcia w budżecie oznaczają dla chrześcijan znaczne ograniczenia możliwości zatrudnienia. Także parafie oraz zbory nie są gotowe do reagowania na taką kryzysową sytuację.

Lesław Baran

Na fotografii widać podziękowania darczyńcom za wszystkie artykuły spożywcze i przemysłowe, które zostały zakupione dzieciom-sierotom z Mother Care Orphan w Lahore w Pakistanie za zebrane środki pieniężne przez misję Prosty Kościół Śląsk, Chrześcijańską Fundację Fileo i Kościół Ewangelicznych Chrześcijan z Chrzanowa od darczyńców.

Warto dodać, że drugą część darowizn pieniężnych przekazaliśmy również do Orphan Centre-Shelter Of Orphan w Lahore w Pakistanie(schroniska dla dzieci-sierot),w celu opłaty rachunków i zaspokojenie wszystkich potrzeb dzieci-sierot, a także na zakup 50 Biblii dla chrześcijan z Pakistanu,30 krzeseł dla Prostego Kościoła Domowego Jezusa Chrystusa w Lahore i 4 dywaników dla dzieci do nabożeństwa w kościele.

Na opublikowanych fotografiach znajdują się nie tylko podziękowania dla wszystkich wspaniałych darczyńców, ale również wszystkim organizatorom tych zbiórek darowizn pieniężnych, zgodnie z Pakistańską kulturą chrześcijan w tym kraju.

Na fotografiach widoczna jest dystrybucja żywności naszego zespołu współpracowników z Prostego Kościoła Domowego Jezusa Chrystusa w Lahore w Pakistanie, wśród ubogich i prześladowanych chrześcijan, którzy nie mają pracy i żywności, oraz są zamknięci w domach przez lockdown.

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych, chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Dzisiaj rozpoczynamy nową zbiórkę darowizn pieniężnych na pomoc dla dzieci-sierot w Lahore w Pakistanie, które objęliśmy swoim pomocą. Jest to konieczne, biorąc pod uwagę, że rząd Pakistański nie finansuje sierocińców czy schronisk dla dzieci, które w wyniku różnych zdarzeń losowych są sierotami.

Niestety, ale utworzony sierociniec i schronisko dla dzieci, nie tylko muszą zapewnić dzieciom stałą opiekę, ale również dokonywać regularnych opłat za naukę szkolną, opiekę medyczną, korepetycje w sierocińcu, a także również dokonywać opłat za wynajęty dom na sierociniec, opłaty rachunków za energie elektryczną, gaz wodę czy przeznaczać środki pieniężne na odzież, obuwie, lekarstwa i artykuły szkolne. Wszystkich ofiarodawców wielkich serc, proszę w ich imieniu o dalszą pomoc w każdej formie.

Możesz pomóc

Darowizna Pakistan

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”