JEROZOLIMA – Uważa się, że znalezisko to należało do Geszurytów, grupy ludzi wspomnianej w Starym Testamencie, która nie podążała za Jahwe, ale utrzymywała przyjazne stosunki z Izraelem.

Israel Antiquities Authority przeprowadził wykopaliska w pobliżu regionu Hispin na Wzgórzach Golan i zlokalizował „konstrukcję obronną zbudowaną z bardzo dużych kamieni”. Archeolodzy uważają, że fortyfikacje zostały zbudowane przez Geszurytów, którzy mieszkali w południowym i środkowym Golanie, aby kontrolować ten obszar.

„Kompleks, który wystawiliśmy, został zbudowany w strategicznym miejscu na niewielkim wzgórzu, nad kanionem El-Al, z widokiem na region, w miejscu, w którym można było przekroczyć rzekę” – wyjaśniają Barak Tzin i Enno Bron w ogłoszeniu udostępnione przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Izraela . „C. Wzgórze otaczały szerokie na 1,5 m mury fortu, zbudowane z dużych głazów bazaltowych ”.

Oprócz kamiennej konstrukcji ochotnicy znaleźli również bazaltowy kamień z wyrytą postacią sztyftów przedstawiającą dwóch mężczyzn z rogami. W pobliżu kamienia odkryto możliwy ołtarz, a dodatkowo odkryto figurkę, która wydaje się przedstawiać kobietę trzymającą bęben.

źródło:  christiannews

Darowizna Biblia dla Indii