Filipiny: Wezwanie do sprawiedliwości za zabójstwo kapłana Richmonda Nilo

27.06.2020 Filipiny

Minęły dwa lata od zabójstwa katolickiego kapłana Nilo 10 czerwca 2018 r. ojciec Richmond Nilo był duchownym parafii św. Wincentego Ferrera w Saragossie.

Niezidentyfikowani strzelcy weszli i zastrzelili go, gdy przygotowywał się do wieczornej mszy, a tragedia rozegrała się na oczach 70 parafian.

Kaplica, w której zmarł, Nuestra Señora de la Nieve, była jedną z wielu kaplic, które odwiedzał w każdą niedzielę każdego tygodnia.

„ Zabicie księdza, bez względu na cel, jest nie tylko niechrześcijańskie i nieludzkie, ale także nie-filipińskie ”, powiedział biskup Bancud z diecezji, w której zamordowano ks. Nilo, powiedział UCA News.

Motyw morderstwa jest nadal niejasny, a od czasu zabójstwa władze aresztowały tylko jednego podejrzanego. Przy tak niewielkich postępach Konferencja Biskupów Katolickich na Filipinach (CBCP) odnawia apele o sprawiedliwość dla 43-letniego prałata. W drugą rocznicę abp Valles, prezydent CBCP, zwrócił się do policji: . . do szybkiego działania w ramach dochodzenia i iść po sprawców haniebnej zbrodni i postawienie ich przed sądem .”

Zasmucony śmiercią kolegi kapłana, ojciec Cabanatuan Jeffrey dela Cruz powiedział: „My [kapłani] jesteśmy zabijani lub ścigani za przestępstwa, których nigdy nie popełniamy. Po prostu wykonujemy Boże wezwanie jako pasterze, to znaczy, aby ujrzeć Chrystusa w ubogich i zmarginalizowanych ”.

Ks. Nilo zainspirował otaczających go ludzi do miłości i obrony wiary katolickiej, aby służyć najbiedniejszym z biednych.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z koordynatorem ds. Komunikacji, Olivią Miller: press@persecution.org .

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski