02/01/2021 Turcja – (MTK) zaobserwowała znaczny wzrost zgłaszanych naruszeń wolności religijnej w Turcji od początku Nowego Roku. Chociaż większość z tych ostatnich naruszeń dotyczy głównie budynków kościelnych, obejmują one również brak zainteresowania władz ściganiem i ochroną sprawiedliwości dla ofiar chrześcijan.

Historyczne kościoły Turcji są często niedostępne dla tradycyjnych chrześcijan z powodu przepisów rządowych. Kościoły są postrzegane jako źródło dochodu zarówno przez rząd (turystyka religijna), jak i przez społeczeństwo (poszukiwacze skarbów). W przeciwnym razie budynki kościelne są zaniedbywane przez rząd i często przekształcane w meczety. Ostatnie incydenty obejmują:

• Renowacja kościoła św. Michała w prowincji Trabzon została zakończona z zamiarem otwarcia jako muzeum jeszcze w tym roku.
  • Zniszczenie ormiańskiego kościoła św. Toros w prowincji Kütahya, mimo że został określony jako „nieruchomy wymagający ochrony”.
  • Częste wykopaliska przez poszukiwaczy skarbów doprowadziły do zawalenia się jedynej zachowanej kaplicy klasztoru Ai Dimitri w prowincji Balıkesir.
  • Poszukiwacze skarbów bezczeszczą kościół Aya Yani w prowincji Bursa, mimo że rząd poddał go ochronie.
  • Kościół NMP w Germuş jest skalane przez zorganizowaną grill party w Sanliurfa Province.
  • Ogłoszenie przekształcenia ormiańskiego kościoła Świętej Trójcy w prowincji Konya w centrum sztuki.
  • Ormiański kościół katolicki w Bursie jest wystawiony na sprzedaż za 800 tysięcy dolarów, mimo że podobno znajduje się na terytorium uważanym za dziedzictwo historyczne.
  • Prezydent Turcji Erdogan życzy krajowi błogosławionego piątku (święta islamskie), udostępniając zdjęcie katedry ormiańskiej w Karsie przekształconej w meczet.

Należy zauważyć, że chociaż nie udowodniono związku przyczynowego, ten wzrost naruszeń wolności religijnej wpływających na budynki kościelne miał miejsce, gdy Stany Zjednoczone negocjowały i podpisały umowę o dobrach kulturowych z Turcją. Wiele osób w społeczności chrześcijańskiej wyraziło zaniepokojenie, że takie porozumienie uprawnia Turcję do usuwania, przywłaszczania sobie i czerpania zysków z budynków kościelnych i innych chrześcijańskich artefaktów.

Oprócz tych problemów, które mają wpływ na budynki kościelne, ICC zwraca uwagę na następujące kwestie dotyczące wolności religijnej, które miały miejsce w styczniu:

• Syryjski mnich ojciec Sefer Bilecen ma opóźniony proces po tym, jak rząd złożył przeciwko niemu oskarżenie terrorystyczne o dawanie chleba i wody odwiedzającym klasztor.
  • Minął już rok od zaginięcia starszych chrześcijan Hurmüz i Şimuni Diril, bez poważnego śledztwa prowadzonego przez władze tureckie w celu zidentyfikowania i pociągnięcia winnych do odpowiedzialności.

Obawy te nie są wyczerpującą listą i nie obejmują naruszeń wolności religijnej w Turcji, które miały miejsce w wyniku ich ekspansji militarnej na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej i na Kaukazie.

źródło: International Christian Concern

To najgorszy czas dla Sudańczyków-75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)