Erytrea: warunkowe zwolnienie 27 chrześcijańskich więźniów

CSW potwierdziło, że 27 chrześcijan z Erytrei zostało zwolnionych z więzienia Mai Serwa w pobliżu stolicy Erytrei, Asmary, w dniach 4 i 8 września.

Według źródeł CSW grupa składała się z 19 mężczyzn i 8 kobiet, którzy byli przetrzymywani bez postawienia zarzutów lub procesu przez okres od 2 do 16 lat i którzy są uważani za pierwszych z około 54 przewidywanych zwolnień. Jednak zwolnienia są podobno uwarunkowane przedłożeniem aktów majątkowych zapewniających odpowiedzialność poręczycieli za ich przyszłe działania.

Źródła potwierdziły, że komunikaty nie zawierały żadnych zatrzymanych przywódców kościoła. Co więcej, uwolnienia były poprzedzone aresztowaniem kilku chrześcijan w Asmarze, w tym około czterech przywódców kościelnych, dwa tygodnie wcześniej.

Komentując te wydarzenia, źródło CSW powiedziało:  To jest strategia rządu. Nie mogą zatrzymać wszystkich, więc trzymają cię przez jakiś czas, mając nadzieję, że staniesz się słaby lub przestraszony.W tym samym czasie wypuszczają i umieszczają w więzieniu inne osoby ”.

Źródło podało, że liczba obecnie przetrzymywanych chrześcijan wynosi nieco ponad 300, w tym 39 dzieci, „chociaż te liczby się wahają”.

Dziesiątki tysięcy Erytrejczyków jest obecnie przetrzymywanych bez postawienia zarzutów lub procesów w warunkach zagrażających życiu w ponad 300 miejscach w całym kraju. Wśród uwięzionych są więźniowie sumienia, z których niektórzy byli przetrzymywani od ponad dziesięciu lat ze względu na swoje poglądy polityczne lub przekonania religijne. Warunki w tych obiektach są przeludnione, niehigieniczne i nieodpowiednie; Ośrodki zatrzymania obejmują kontenery transportowe, podziemne cele i plener na pustyni, a dostęp do opieki medycznej jest niewystarczający. Więzienie Mai Serwa, w którym przetrzymywano byłych więźniów, słynie z wykorzystywania metalowych kontenerów transportowych jako cel.

źródło: CSW