Ernie Gawilan, stracił nogi podczas nieudanej aborcji, dziś jest mistrzem pływackim

Ernie Gawilan, 30-letni mistrz pływania

Ernie Gawilan, 30-letni mistrz pływania, wyrobił sobie markę podczas rywalizacji na Igrzyskach Paraolimpijskich w 2016 roku. Został też pierwszym filipińskim złotym medalistą Azjatyckich Igrzysk Paraolimpijskich w 2018 roku. Teraz uczestniczy w Igrzyskach Paraolimpijskich 2021 r. w Tokio, gdzie będzie walczyć w zawodach pływackich. Ma też trzymać flagę swojej ojczyzny, Filipin, podczas ceremonii zamknięcia olimpiady.

Ale pierwsze, największe zwycięstwo Erniego nastąpiło w 1991 roku, gdy przeżył próbę aborcji, w której wyniku stracił nogi i słabo rozwiniętą lewą rękę. – Musiałem dobrze pływać nawet w łonie matki, bo udało mi się przeżyć aborcję. Po prostu pływałem! – żartował Ernie podczas wywiadu dla z SPIN.ph w 2014 roku.

W tym wywiadzie pojawiła się informacja, że matka Erniego chciała dokonać aborcji, jednocześnie próbując ukryć swoją ciążę. Ernie przeżył, ale to nie był koniec tragicznych wydarzeń w jego życiu. Ojciec go porzucił, a gdy miał zaledwie 5 miesięcy, jego matka zmarła na cholerę. Zaopiekowali się nim dziadkowie.

Manila Standard pisze, że życie tego chłopaka nie było łatwe. Musiał znosić dręczenie i wyśmiewanie się z niego za kalectwo i swój wygląd. Jego życie zmieniło się na lepsze, gdy zauważył go miejscowy biznesmen i przekonał dziadka, aby w wieku 9 lat umieścić go w ośrodku dla młodzieży niepełnosprawnej w Davao City. Siostry Maryknoll św. Dominika w Centrum Szkolenia Matki Bożej Zwycięstwa stały się jego nową rodziną.

W 2000 roku Ernie przeniósł się na wyspę Samal, gdzie pomagał siostrom sprzątać dom. Wtedy odkrył swoją miłość do wody. – Kiedy jestem w wodzie, moja niepełnosprawność fizyczna nie jest widoczna – wyjaśnił Ernie w rozmowie ze SPIN.ph. – Wyglądam jak normalna osoba.

Miał odrobinę szczęścia, bo znowu ktoś zwrócił na niego uwagę. Jude Corpuz, trener pływacki, dostrzegł chęć Erniego do pływania i zaprosił go, aby dołączył do jego zespołu pływackiego dla osób niepełnosprawnych. Manila Standard podało, że w 2008 roku Ernie wziął udział w swoich pierwszych zawodach pływackich na filipińskim festiwalu olimpijskim.

Cały artykuł_ Human Life International – Polska

Zapadł wyrok śmierci na afgańskich chrześcijan i na chrześcijańskie dzieci

International Christian Concern

W niedzielę 15 sierpnia bojownicy talibscy zdobyli Kabul, skutecznie zapewniając całkowitą kontrolę nad Afganistanem.

„ Mówimy ludziom, aby zostali w swoich domach, ponieważ wychodzenie teraz jest zbyt niebezpieczne ” – powiedział chrześcijański przywódca w Afganistanie, którego nazwisko jest ukrywane ze względów bezpieczeństwa. Podczas gdy talibowie ogłosili powszechną amnestię, przywódca ten obawia się, że chrześcijanie nadal będą celem bojowników talibskich patrolujących ulice Kabulu i innych miast.

Chrześcijańska społeczność Afganistanu składa się prawie wyłącznie z konwertytów z islamu. Niektórzy szacują, że populacja chrześcijańska wynosi od 10 000 do 12 000, co czyni ją największą mniejszością religijną w kraju. Jednak z powodu ekstremalnych prześladowań społeczność chrześcijańska pozostaje w dużej mierze zamknięta i ukryta przed wzrokiem publicznym.

International Christian Concern

Ich status konwertytów sprawia, że ​​afgańscy chrześcijanie stają się bezpośrednim celem prześladowań zarówno ze strony grup ekstremistycznych, jak i ogółu społeczeństwa. W Afganistanie porzucenie islamu jest uważane za wyjątkowo haniebne, a nawróceni mogą ponieść tragiczne konsekwencje, jeśli ich nawrócenie zostanie odkryte.

Według ideologii talibów Afganistan jest krajem muzułmańskim i niemuzułmanie muszą opuścić Afganistan lub zaakceptować status drugiej kategorii. Jeśli chodzi o chrześcijan pochodzących z nawróconych środowisk, talibowie uznają ich za apostatów i poniosą śmiertelne konsekwencje szariatu.

„ Niektórzy znani chrześcijanie już odbierają telefony z pogróżkami ” — powiedział przywódca chrześcijański . „ W tych rozmowach telefonicznych, nieznani ludzie mówią:” Wracamy po ciebie.

Po zwycięstwie talibów w Afganistanie nie odnotowano żadnych ukierunkowanych zabójstw chrześcijan. Jednak przywódcy chrześcijańscy obawiają się, że zgłoszenie zabójstw jest tylko kwestią czasu.

Życie pod rządami talibów jest już bardzo trudne dla chrześcijan w dystryktach, w których talibowie sprawują władzę. Kiedy Talibowie przejmują kontrolę nad wioską, żądają, aby wszystkie gospodarstwa domowe udały się do miejscowego meczetu, aby modlić się pięć razy dziennie.

Niepewność i strach przed terrorem zdominowały myśli wielu afgańskich chrześcijan.

Ci, którzy nie przychodzą, muszą podać dobry powód, by ominąć modlitwę.

W niektórych północnych częściach Afganistanu talibowie już egzekwują ścisłą interpretację prawa szariatu. Mężczyźni muszą zapuszczać brody, kobiety nie mogą wyjść z domu bez męskiej eskorty, a życie staje się coraz bardziej niebezpieczne.

„ Wielu chrześcijan obawia się, że talibowie zabiorą ich dzieci, zarówno dziewczynki, jak i chłopców, jak w Nigerii i Syrii ” .

„ Dziewczyny zostaną zmuszone do poślubienia bojowników talibów, a chłopcy zostaną zmuszeni do bojówek talibów. Obaj zostaną wysłani do medres na pranie mózgu.

Oto, co wiemy:

• Sytuacja w Afganistanie ciągle się zmienia, a większość wiadomości, które słyszymy z wewnątrz kraju, jest ponurych. Chrześcijanie są najbardziej wrażliwą mniejszością religijną w Afganistanie.
  • Jako zagrożona grupa afgańscy chrześcijanie powinni być uważani za społeczność, którą należy ewakuować z kraju, ponieważ najprawdopodobniej staną się obiektem zastraszania, przemocy i prześladowań ze strony talibów.
  • Talibowie chodzą od drzwi do drzwi, aby zidentyfikować chrześcijan.
  • Chrześcijanie odbierają telefony od talibów, mówiące: „Idziemy po ciebie”.
  • Wielu chrześcijan się ukrywa.
  • Kilku sędziów i urzędników państwowych zostało zamordowanych.

Bądź na bieżąco z aktualizacjami na naszej stronie internetowej.

Potrzebujemy Twojej pomocy, aby służyć naszym walczącym braciom i siostrom w Afganistanie.

Czy dołączysz do nas w tej kluczowej misji?

vom.com

Uratuj afgańskiego chrześcijanina

Jak możesz pomóc:
  • Modlitwa |  Możesz modlić się za naszych braci i siostry.
  • Skontaktuj się z urzędnikami | Napisz do swoich przedstawicieli w Parlamencie RP, aby nazwali afgańskich chrześcijan grupą zagrożoną, by mogli otrzymać status uchodźcy w Polsce.
  • Darowizna| Przekaż dar swojego serca na nasz Fundusz na rzecz Afganistanu poniżej.
  • Udostępnij tą informację| Zachęć innych do podjęcia działań.
Ich krzyki lęku i cierpienia pod rządami talibów są pilne. Prosimy o pomoc teraz!

Pomoc Afganistan

Numer konta

FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół – Afganistan”