Uniwersytet w Hildesheim przygotował raport, którego wnioski są szokujące. Wynika z niego, że przez 30 lat w Berlinie władze przekazywały bezdomne dzieci pedofilom. Odbywało się to w ramach tzw. eksperymentu Kentlera.

O sprawie obszernie pisze „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

Seksuolog Helmut Kentler zapewnił przestępcom opiekę nad dziećmi ulicy. Wydawało się, że obie strony otrzymały pomoc: dzieci były poza ulicą, pedofile nie byli już zauważalni. Ponieważ wykorzystywali ofiary we własnych czterech ścianach.

Dzieci oddawano pedofilom przez ponad 30 lat

Tzw. eksperyment Ketlera trwał od końca lat 60. XX wieku do ok. 2003 roku. „Deutsche Welle” podaje, że przybrani ojcowie ze skłonnościami pedofilskimi otrzymywali nawet regularne świadczenia pielęgnacyjne.

Badacze z Uniwersytetu Hildesheim zajęli się sprawą oddawania dzieci pod opiekę pedofilów, kiedy kilka lat temu dwie ofiary eksperymentu Kentlera opowiedziały swoje historie. Po przeszukaniu akt i licznych wywiadach, znaleziono „sieć między instytucjami edukacyjnymi”, państwowym biurem pomocy młodzieży i berlińskim Senatem, gdzie pedofilia była „akceptowana, wspierana i broniona”.

Kentler nie poniósł kary za swój eksperyment

Helmut Kentler za swoje działania nigdy nie został oskarżony. Gdy ofiary jego eksperymentu zaczęły się ujawniać, upłynął termin przedawnienia jego działań. Skrzywdzeni skandalicznym eksperymentem nie otrzymali też żadnego odszkodowania.

W „Deutsche Welle” czytamy, że kilku przybranych ojców biorących udział w eksperymencie to znani naukowcy. Przypomina się też o szkole w Odendwald w Hesji, już zamkniętej, która kilka lat stała się centrum pedofilskiego skandalu.

źródło: poranny.pl

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”